Lukáš Kovanda: Prosincový účet za intervence, 88 miliard, byl ještě jen „tichem před bouří“

07.02.2017 13:30

Česká národní banka v prosinci intervenovala v objemu necelých 88 miliard korun. Jednalo se tak o třetí nejvyšší objem měsíční intervence v roce 2016 a o pátý nejvyšší objem celkově, od počátku intervenčního režimu v listopadu 2013.

Lukáš Kovanda: Prosincový účet za intervence, 88 miliard, byl ještě jen „tichem před bouří“
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Z hlediska toho, co se dělo v lednu 2017, je však prosincový objem intervencí ještě „tichem před bouří“. Ta nastala hned zkraje letošního roku. Česká národní banka pak během jediného měsíce intervenovala v celkovém objemu 350 až 400 miliard eur. Celkově tak účet za intervenci již překročil úroveň jednoho bilionu korun. Objem českých devizových rezerv zároveň v lednu poprvé v historii překonal úroveň 50 procent HDP a je tak jedním z nejvyšších v hospodářsky vyspělém světě. V současné době se již ČNB připravuje na ukončení intervenčního režimu, ke kterému dojde pravděpodobně letos v dubnu. ČNB trhy v mezích možností překvapí zřejmě tak, že intervence ukončí mimo své řádné zasedání. V případě nutnosti nelze vyloučit další „překvapení,“ jež trhům nechystá, kterým bude snížení sazeb do záporného pásma.

Lukáš Kovanda

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…