Lukáš Kovanda: Průmysl ztrácel v červenci na síle nejen kvůli dovoleným

06.09.2017 12:49

Průmyslovou výrobu během prázdninových měsíců tradičně poznamenávají celozávodní dovolené. Takřka desetinový meziměsíční propad je z velké části výsledkem červencového čerpání celozávodních dovolených v podnicích, jako je Škoda Auto.

Lukáš Kovanda: Průmysl ztrácel v červenci na síle nejen kvůli dovoleným
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

K podobnému meziměsíčnímu poklesu došlo i v červenci loňského roku. Meziročně průmyslová výroba v červenci sice rostla, ale nikterak zářně. Je patrná určitá ztráta dynamiky, kterou nelze přičítat pouze prázdninové době a dovoleným. Ostatně, byla patrná už v červnu.

K důvodům této ztráty dynamiky patří první známky ochabování poptávky v automobilovém průmyslu, klíčovém tuzemském průmyslovém a vývozním segmentu, dále fakt, že se českému průmyslu za stávající situace na trhu práce nedostávají až desetitisíce vhodných pracovníků a v neposlední řadě s tím související sílící tlak na růst mezd, který společně s posilující korunou snižuje konkurenceschopnost tuzemské průmyslové výroby a exportu.

V následujících měsících budeme svědky slábnoucí dynamiky českého vývozu a navázaného průmyslu. Z národohospodářského hlediska však jejich slabší výkon bude kompenzovat obnovená investiční aktivita jak vlády, tak soukromého sektoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…