Lukáš Kovanda: Rozpočtový schodek ČR je poměrně nízký

06.01.2015 11:51

Státní rozpočet skončil loni se schodkem 77,8 miliardy Kč, schválený rozpočet počítal s deficitem 112 miliard korun. Předloni byl schodek rozpočtu 81,3 miliardy korun.

Lukáš Kovanda: Rozpočtový schodek ČR je poměrně nízký
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Hospodaření státního rozpočtu za loňský rok hodnotíme v rámci daných možností příznivě. Schodek necelých 78 miliard korun je výrazně nižší než rozpočtovaný deficit 112 miliard korun. Je také nižší než poslední, prosincový odhad ministerstva financí, které počítalo se schodkem v rozmezí 80 až 90 miliard korun.
Příznivě se do výsledků státního hospodaření za rok 2014 promítá zejména oživování české ekonomiky, jehož jedním z projevů je i vyšší inkaso daně z přidané hodnoty a daně z příjmu, které byly zásadními tahouny relativně příznivého hospodaření státní pokladny v loňském roce. Zlepšení výběru daní, které také ministerstvo financí zmiňuje, hrálo mnohem omezenější roli.

Zprávu pozitivně přijmou mezinárodní investoři i ratingové agentury, pro něž bude doložkou poměrně dobrého vývoje českých veřejných financí v loňském roce. To však nic nemění na tom, že pro rok letošní je opět rozpočtován poměrně vysoký schodek, a to zvláště s ohledem na předpokládaný více než dvouprocentní růst tuzemské ekonomiky. I po přihlédnutí k dnes zveřejněným datům je zřejmé, že vláda nejen měla, ale i mohla být mnohem ambicióznější, co se rozpočtovaného deficitu pro rok 2015 týče a měla navrhnout jeho úroveň na mnohem nižší úrovni než stávajících 100 miliard korun.

Lukáš Kovanda, Ph.D., hlavní ekonom finanční skupiny Roklen

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…