Lukáš Kovanda: Růst mezd loni koncem roku zklamal, nezaměstnanost se vyvíjí dle očekávání

08.03.2019 10:01

Komentář k vývoji mezd ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku a v celém roce 2018. Příslušná čísla dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Lukáš Kovanda: Růst mezd loni koncem roku zklamal, nezaměstnanost se vyvíjí dle očekávání
Foto: lukaskovanda.cz
Popisek: Lukáš Kovanda

Míra nezaměstnanosti v ČR v únoru poklesla z lednové úrovně 3,3 na 3,2 procenta. Důvodem poklesu je začínající rozjezd sezónních prací ve stavebnictví či zemědělství při stále ještě přetrvávající sezónní poptávce po pracovní síle v horských střediscích, kde nadále trvá turistická sezóna. To vše pochopitelně v kontextu nadále najaté situace na trhu práce, který už řadu měsíců vykazuje nejnižší míru nezaměstnanosti nejen v EU, ale také v OECD. Počet hlášených volných pracovních pozic v ČR v únoru pokořil další historicky rekord, když překonal úroveň 333 tisíc.

Míra nezaměstnanosti z dlouhodobého hlediska zůstává blízko svého více než dvacetiletého minima, jehož dosáhla loni na podzim. Zatím není žádný důvod domnívat, že by se na toto minimum, tedy na úroveň 2,8 procenta, neměla letos na jaře vrátit. Jsou sice patrné kusé známky propouštění v některých segmentech průmyslu, avšak podmínky na trhu práce celkově nadále zůstávají z hlediska zaměstnance nadprůměrně příznivé.

Míra nezaměstnanosti tak za celý letošní rok vykáže úroveň 2,8 procenta, mírný růst ji pak ovšem čeká v roce 2020. V letošním roce už ovšem zvolní mzdová dynamika. Mzdy letos porostou reálně o 4,5 procenta, zatímco loni rostly reálně tempem 5,9 procenta. V posledním čtvrtletí roku 2019 průměrná mzda poprvé v historii atakuje úroveň 36 000 korun.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …