Lukáš Kovanda: Trh práce si poradil s tuhými mrazy, poradí si i s Trumpem?

09.02.2017 9:48

Teprve podruhé v období od roku 2005 letos v ČR došlo k tomu, že míra nezaměstnanosti vzrostla mezi prosincem a lednem pouze o jednu desetinu procentního bodu. Naposledy se podobná situace přihodila na přelomu let 2007 a 2008, kdy byl tuzemský trh práce ve výjimečně dobré kondici. Podobně tedy lze hodnotit i jeho současný stav.

Lukáš Kovanda: Trh práce si poradil s tuhými mrazy, poradí si i s Trumpem?
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Zpravidla totiž míra nezaměstnanosti mezi prosincem a lednem narůstá o dva a více desetin procentního bodu. Je navíc třeba připočíst letošní tuhou zimou, které vede k vyšší intenzitě ukončování sezónních prací, zejména ve stavebnictví a zemědělství. Trh práce si tedy evidentně dokáže poradit i s tímto „rozmarem počasí“ a zcela uspokojivě jeho nepříznivý dopad absorbovat. Do prázdnin, tj. do června, by míra nezaměstnanosti měla klesnout na 4,6 procenta, tedy o 0,7 procentního bodu. I tak půjde o téměř dvakrát pomalejší tempo jejího poklesu než loni, kdy se mezi lednem a červnem snížila o 1,2 procentního bodu (ze 6,4 na 5,2 procenta). Trh práce už je prostě jednoduše „přebraný“. Klíčovou hrozbu jejímu dalšímu zmíněnému poklesu představuje obchodní válka mezi USA a Německem, která by utlumila německou průmyslovou výrobu a tíživě dopadla na navázané sektory v ČR. Pravděpodobnost rozpoutání obchodní války mezi Washingtonem a Berlínem přitom aktuálně narůstá – nová Trumpova administrativa v tomto ohledu zatím rétoriku nezmírňuje, právě naopak.

Lukáš Kovanda, ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…