Lukáš Kovanda: V Praze je draze, i proto se tolik staví ve Středočeském kraji

05.04.2019 13:30

Nejvíce nových bytů v rodinných a bytových domech na obyvatele se loni začalo stavět ve Středočeském kraji. Na 1000 obyvatel tam připadaly téměř čtyři byty. Nejméně to bylo v Ústeckém kraji s podílem 1,22 bytu. Průměr za Českou republiku byl 2,49 bytu. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Lukáš Kovanda: V Praze je draze, i proto se tolik staví ve Středočeském kraji
Foto: lukaskovanda.cz
Popisek: Lukáš Kovanda

Za Středočeským krajem v intenzitě bytové výstavby následovaly Plzeňský kraj (3,12 bytu na 1000 obyvatel), Vysočina (3,07 bytu) a Jihomoravský kraj (2,68 bytu). Naopak nejméně to po Ústeckém kraji bylo v Karlovarském (1,59 bytu), Libereckém (1,70 bytu) a Moravskoslezském kraji (1,78 bytu).

Intenzivní bytová výstavba je pro Středočeský kraj charakteristická po celé probíhající desetiletí. Společně s Prahou vykazuje tento kraj největší relativní výši přírůstku obyvatelstva. V Praze je však výstavba výrazněji než ve Středočeském kraji brzděna zdlouhavým stavebním řízením a nedostatkem vhodných pozemků. V Praze chybí převážně z těchto důvodu více než dvacet tisíc bytů.

Nabídka bydlení tak ve Středočeském kraji pružněji reaguje na rostoucí poptávku po něm, což ústí právě ve výsledek s přehledem nejintenzivnější bytové výstavby ze všech krajů ČR. Naopak kraje Moravskoslezský a Karlovarský vykazují dlouhodobě nejvýraznější početní úbytek obyvatelstva, což souvisí s relativně nízkou poptávkou po nové výstavbě. Ta tedy v těchto krajích patří k nejnižším v rámci celé ČR.

Existují ovšem také další faktory, které ovlivňují intenzitu bytové výstavby. Situace ve Středočeském kraji je ovlivněna blízkostí Prahy. S růstem cen realit a nájemného v metropoli, který je zvláště zřetelný v posledních letech, stále více lidí volí variantu usazení se „za městem“, což umocňuje poptávku po bydlení a také výstavbě v dojezdově blízkém Středočeském kraji. Některé jiné kraje vykazují poměrně vysokou intenzitu bytové výstavby z důvodu nadprůměrně dobré ekonomické situace v regionu, což je případ Plzeňského kraje nebo kraje Jihomoravského, jehož ekonomickou situaci zlepšuje přítomnost města Brna.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
ekonom


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …