Lukáš Kovanda: Vláda v demisi se letos poměrně rychle zadlužovala. Co na to Národní rozpočtová rada?

02.07.2018 19:34

Během prvního letošního čtvrtletí stoupl vládní dluh ČR o více než 83 miliard korun. Nad takovým nárůstem dluhu je třeba pozvednout obočí.

Lukáš Kovanda: Vláda v demisi se letos poměrně rychle zadlužovala. Co na to Národní rozpočtová rada?
Foto: lukaskovanda.cz
Popisek: Lukáš Kovanda

Během prvního letošního čtvrtletí stoupl vládní dluh ČR o více než 83 miliard korun. Nad takovým nárůstem dluhu je třeba pozvednout obočí. Vynecháme-li totiž loňské první čtvrtletí, těžko budeme v pokrizové době hledat razantnější mezikvartální nárůst absolutní výše dluhu. Loňské první čtvrtletí přitom bylo specifické velice výhodnými podmínkami na světových dluhopisových trzích. Mezinárodní investoři pak i z důvodu blížícího se konce intervenčního režimu České národní banky a související snahy „vsadit si“ na zhodnocení koruny byli ochotní vládě ČR dokonce platit za to, že ji mohou půjčit, typicky ve formě odkupu krátkodobého dluhopisu. Tyto příhodné podmínky, jimž loni své rozmáchlé půjčování vláda zdůvodňovala, však už letos v prvním čtvrtletí nepanovaly. Lze částečně argumentovat, že vyšší objem vydávaných dluhopisů je kompenzací za jejich poměrně nízkou emisi v druhé polovině loňského roku. Ta byla evidentně zapříčiněna snahou vlády redukovat úroveň absolutní a tedy i relativní, tedy v poměru k HDP, výše dluhu. Tato snaha byla zaměřená zvláště na redukci dluhu ke konci loňského třetího kvartálu, tedy posledního před říjnovými parlamentními volbami.

Česká republika i nadále zůstane zemí s jedním z nejnižších vládních dluhů v EU. Nadále platí, že výrazně nižší úroveň vládního dluhu v poměru k HDP vykazují v EU jen tři země: Estonsko, Lucembursko a Bulharsko. Přesto nelze s výsledkem hospodaření vlády ČR konstatovat spokojenost. Kriticky by se měla k novým číslům postavit také nově ustavená Národní rozpočtová rada, jelikož v čase nebývalé prosperity, jakou ČR zažívá, je taková míra zadlužování za použití racionální ekonomické argumentace jen těžko obhájitelná.

Lukáš Kovanda, Ph.D.,
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…