Lukáš Lhoťan: Stojí za atentátem na vladyku Kryštofa boj o miliardu z restitucí?

30.04.2013 14:19

Vladyka pravoslavné církve v Čechách a na Slovensku Kryštof se stal obětí „atentátu“ který nejspíše mohli spoluorganizovat někteří z církevních představitelů Pravoslavné církve a důvodem může být boj o využití víc jak miliardy korun z církevních restitucí.

Lukáš Lhoťan: Stojí za atentátem na vladyku Kryštofa boj o miliardu z restitucí?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Církevní kasička

 

Počátkem dubna TV NOVA odvysílala reportáž, v niž vladyku pravoslavné církve v České republice Kryštofa obvinila z mimomanželského poměru s jednou z věřících členek pravoslavné církve a dalších sexuálních vztahů. Jenže jak se ukazuje, stala se TV NOVA cílem kampaně, jenž za pomoci falešných a zmanipulovaných faktů se snažila o odstranění nejspíše některým představitelům pravoslavné církve nepohodlného vladyky Krištofa.
 
Osoba Xenie R. jenž byla iniciátorkou stížnosti interpretovanou TV NOVA jako obvinění z mimomanželského poměru zaslal Posvátnému synodu pravoslavné církve dva dopisy, kde nejen odvolává svou stížnost, ale poukazuje i na to, že byla k lživým obviněním vůči vladykovi Kryštofovi donucena metropolitním správcem olomoucko-brněnským arcibiskupem Simoenem.
 
Redakci Shekel.cz se podařilo získat úředně ověřené originály obou stížnosti paní Xenie Posvátnému synodu pravoslavné církve. Zde je po zakrytí osobních údajů nabízíme k nahlédnutí (dokument 1) a (dokument 2). Obsahuji popis celé kauzy z pohledu paní Xenie R. včetně obvinění vůči představitelům pravoslavné církve, kteří měli „atentát“ na vladyku Kryštofa organizovat. Podle Xenie R. byl atentát zorganizován metropolitním správcem olomoucko-brněnským arcibiskupem Simoenonem a Evženem Freimannem, který i sestavil text obviňující vladyku Kryštofa před Posvátným synodem pravoslavné církve.
 
Druhý dopis paní Xenie R. ukazuje na to, že se někteří duchovní pravoslavné církve pokusili bránit v očištění vladyky Kryštofa z falešných obvinění o mimomanželském sexuálním poměru a to včetně manžela paní Xenie R., který je duchovním pravoslavné církve. Sama paní Xenie R. v tomto druhém dopise Posvátnému synodu pravoslavné církve poukazuje na lži a manipulace svého manžela ve prospěch „atentátníku“ na vladyku Kryštofa. Současně poukazuje na to, že došlo i k nedodržení slova daného pravoslavným věřícím metropolitním správcem olomoucko-brněnským arcibiskupem Simoenem.
 
Bude jistě zajímavé sledovat jakým směrem se cela kauza bude ubírat a jak se zachová Posvátný synod pravoslavné církve, jestli napraví způsobené chyby a navrátí vladyku Kryštofa zpět do jeho úřadu z něhož byl „atentátem“ donucen odejít nebo jestli „posvětí“ využít  lží a podvodů k ovládnutí církevních struktur.
 
Neboť jak se proslýchá mezi pravoslavnými věřícími, že vladyka Kryštof vyvolal nevoli některých frakcí v rámci pravoslavné církve tím, že nehodlal ponechat víc jak miliardu korun získaných v církevních restitucích na pospas neprůhlednému využití úzkou skupinou duchovních, ale požadoval transparentní využití na projekty pro potřeby všech věřících – kněží i laiků, a to se mu nejspíše stalo osudným.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka