Lukáš Petřík: O čem si povídali Okamura s Geertem Wildersem

17.12.2017 10:54

V pátek v podvečer dorazili do Prahy na návštěvu českého parlamentu a poslaneckého klubu SPD zástupci stran euroskeptické a protiimigrační frakce Evropského parlamentu Evropa národů a svobody (ENF). Do klubu přišel i lídr druhé nejsilnější nizozemské strany Geert Wilders.

Lukáš Petřík: O čem si povídali Okamura s Geertem Wildersem
Foto: Mwl.nl
Popisek: Kontroverzní nizozemský politik Geert Wilders

Po půl šesté odpoledne se v poslaneckém klubu SPD v Poslanecké sněmovně začínají scházet poslanci a další spolupracovníci SPD.

Holky, pojďte mi pomoct se skleničkama

„Holky, pojďte mi pomoct se skleničkama,“ velí předseda strany Tomio Okamura. „Je potřeba, aby pořád někdo doléval,“ dodává pokyny.

Asi po půl sedmé dorazí jako první do prostorů klubu britská europoslankyně Janice Atkinsonová. Do čtvrt hodiny dorazí i zbytek delegace kromě Geerta Wilderse. Ten dorazil za další půl hodiny.

Okamura delegaci uvítal a přiblížil, jaké je postavení SPD v české politice. Zároveň představil spojencům z ENF jednoho po druhém poslance SPD. Poté se představili i zahraniční hosté. No a konečně následovalo pozvání na skleničku, pohoštění a začala volná zábava.

Ta vlajka EU musí pryč...

Asi za půl hodiny pak dorazil Geert Wilders, který se s Okamurou na přivítanou objal. Okamura mu vysvětloval, jakou sílu má SPD v českém parlamentu a jaké se jí podařilo obsadit funkce. „Budou vás chtít izolovat,“ řekl Wilders Okamurovi. Ten se též pochlubil, že v minulém období měla SPD tři poslance a malou kancelář a nyní mají ve svém klubu mnohem větší prostory.

Pak vyrazili s Wildersem na obhlídku sněmovny. Nejprve do Okamurovy kanceláře místopředsedy sněmovny. Wilders se podivil, proč má Okamura v pracovně vlajku Evropské unie. Okamura se svěřil, že by ji nejraději co nejrychleji nechal odstranit. Okamura také dodal, že často přebíhá do prostor klubu a pobývá v kanceláři předsedy klubu Radima Fialy. „Jsme v SPD taková jedna rodina,“ vysvětlil Wildersovi Okamura.

Poté vyrazila delegace do jednacího sálu Poslanecké sněmovny, kde se lidé fotili společně s Wildersem. Okamura mu ukazoval, kde sedí poslanci SPD, kde je jeho místopředsednické křeslo. „Odkud mluvíte jako předseda strany?“ ptal se Wilders. Okamura mu ukázal řečnický pultík.

Ne islámu, ne teroristům

Po návratu do klubu Okamura pokračoval v konverzaci s Wildersem. Okamura se chlubil, že v ČR je stále velká svoboda slova a že ve volbách uspěl s heslem „Ne islámu, ne teroristům“. Wilders si posteskl, že tomu tak v západní Evropě již není.

„Jsem pyšný, že Tomio Okamura je mým přítelem, protože jeho výsledek ve volbách byl excelentní,“ řekl Wilders v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, který vyjde v sobotu.

Asi v osm hodin se poslanci, celá SPD i členové delegace ENF vydali přistavěnými autobusy na společnou večeři. Marine Le Penová by měla dorazit až zítra.

Máme informace, že konferenci budou chtít násilně narušit levicoví extremisté, neofašisté a anarchisté…

Protiimigrační strany budou jednat o novém modelu spolupráce a o budoucnosti Evropy v chodovském Top Hotelu Praha, na setkání budou dohlížet policisté. Do Prahy dále zavítali politici Svobodné strany Rakouska a Ligy Severu, přijeli i zástupci frakce ENF z Rumunska, Polska, Belgie a Británie. „Bude se mluvit o novém modelu evropské spolupráce – co nejužší spolupráce suverénních zemí bez diktátu Bruselu na základě vzájemné výhodnosti,“ uvedl v listopadu Okamura.

„Bohužel máme informace, že se naši demokratickou konferenci budou po celou dobu snažit násilně narušit levicoví extremisté, neofašisté a anarchisté, kteří se svolávají nejen z ČR, ale také z celé Evropy. Chystají se bránit tomu, aby se zástupci 13 milionů Evropanů mohli demokraticky sejít a diskutovat. Navíc, Geertovi Wildersovi vyhrožují muslimové zavražděním, jen za uplynulý rok se na něj chystalo od muslimů 18 atentátů. Policie proto sama situaci vyhodnotila a rozhodla se kvůli těmto neofašistům, extrémistům a anarchistům přijmout zvýšená bezpečnostní opatření. Já doufám a přeji si, aby celá naše akce proběhla v poklidu a aby nám ji výše uvedené skupiny násilně a nedemokraticky nenarušovaly.

Kromě naší SPD, Marine Le Pen (francouzská Front National), Geerta Wilderse (holandská Strana pro Svobodu) dále na konferenci vystoupí místopředseda italské Ligy Severu Lorenzo Fontana, poslanec Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Georg Mayer, dále poslanci parlamentních stran z Velké Británie, Itálie, Německa, Belgie či Polska,“ uvedl Okamura.

Vyšlo na euportal.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…