Maják: Lidé přestali věřit v jakoukoli nápravu a právo na spravedlivý proces

03.06.2014 8:20

Otevřený dopis ministru financí Andreji Babišovi od Občanského sdružení Maják

Maják: Lidé přestali věřit v jakoukoli nápravu a právo na spravedlivý proces
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Hana Marvanová

Vážený pane ministře,

když jste listopadu 2011 založil občanskou iniciativu nazvanou Akce nespokojených občanů, z které později vzniklo politické hnutí ANO 2011, mnohým občanům svitla naděje na spravedlivější fungování státu. Kritizoval jste to, co občany České republiky dlouhodobě bolelo, tj. neuvěřitelná korupce, která zcela ochromila fungování státu, nekontrolovatelný odtok veřejných peněz mimo veřejné zdravotnictví, kmotrovské struktury ve státních a polostátních firmách, nevymahatelnost práva, ožebračování občanů přes exekutorské struktury, prohlubující se sociální rozdíly, zadlužování státu atd.

Voličům Vaše rétorika skýtala naději na spravedlivější budoucnost. Obklopil jste se řadou velmi schopných lidí, kteří jsou však z Vašeho okolí postupně vytlačováni osobami s velmi pochybnou minulostí a s vazbami na kmotrovské lobby, proti kterým jste se od začátku vymezoval.

Tandem Válková – Marvanová byl pro mnohé občany právě tím uskupením, které jim nabízelo skutečnou naději ve spravedlivou justici, potlačení mafiánských struktur, rychlejší rozhodování soudů. Obáváme se, že tzv. spor Válková versus Marvanová je uměle vyvoláván a má přispět pouze k tomu, aby obávaná a nekompromisní Hana Marvanová „vypadla z kola ven“, a to právě v okamžiku, kdy se pokusila učinit neodkladné změny ve vedení justice, které koneckonců dlouhodobě kritizuje i BIS, a které by nejen pro Vás mělo být mementem i pohnutkou k prosazování změn. Mocenské struktury, které pronikly do všech sfér státní správy a které de facto ovlivňují fungování, resp. nefungování státu, se tvrdě vymezily proti oběma ženám v čele ministerstva, ještě více však proti zcela nekompromisní Haně Marvanové, která byla trnem v oku pro některé skupiny od samého začátku. To se ukázalo už při jmenování Hany Marvanové do funkce první náměstkyně ministryně, kdy byl dán mediální prostor člověku, pravomocně podmínečně odsouzenému z kauzy H-Systém, Ivanu Královi, který se skupinkou několika lidí, zcela klamně mátl veřejnost svými transparenty o tom, že Hana Marvanová zahlazuje stopy v H-Systému. Nejpodstatnější věcí v tomto smyslu je právě to, že hrstce protestujících šlo v minulosti především o to, aby se kauza H-Systém nikdy nevyšetřovala a zajímavé jsou i jejich „prosebné dopisy“ za propuštění hlavního aktéra sofistikovaného podvodu, pravomocně odsouzeného, Petra Smetky. Pouze Parlamentní listy uvedly Prohlášení členů občanského sdružení Maják, že to byla právě Hana Marvanová, která pracovala ve prospěch všech věřitelů H-Systému a nedopustila, aby majetek v konkursní podstatě se přes Stavební družstvo Svatopluk, prodlouženou ruku odsouzeného Petra Smetky, vrátil do rukou zločinců, kteří přes úvěrové podvody tunelovali české banky a později vysávali z lidí jejich životní úspory. Takových případů je celá řada. A protože se mnohé vůbec nevyšetřovaly či nedošetřily, např. peníze v objemu stovek miliónů korun H-Systému se nikdy nenašly, takže lze předpokládat, že zůstaly u samotného odsouzeného, lidé přestali věřit v jakoukoli nápravu a právo na spravedlivý proces.

Věříme, že i Vy jste si velmi dobře vědom nutností navrhovaných změn nejen v oblasti justice, a proto nás velmi překvapilo Vaše rozhodnutí vyhovět „společenské objednávce“ úzké skupiny lidí. Pokud jste našel odvážné lidi, kteří jsou schopni prosazovat programové body vlády, ale také sliby Vašim voličům, měli by mít Vaši plnou podporu.

Dovolujeme si Vás, vážený pane ministře, požádat o podporu Hany Marvanové, která svým celoživotním úsilím dokázala, že se vždy uměla postavit na stranu poškozených, tedy slabších, ačkoli to pro ni mnohdy nebylo výhodné. V tom spatřujeme její sílu, ale také povinnost ji podpořit.

Za Občanské sdružení Maják

Mgr. Jitka Drunecká,Ing. Tomáš Rozsypal, MUDr. Eva Kodešová, Ivana Veselá, Ing. Jiří Zbroj

a další klienti H-Systému

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…