Marek Blažíček: Brexit, nebo Brixen? Vybral by si Havlíček?

04.08.2016 18:40

Na konci července (konkrétně 29.) tomu bylo 160 let, co zemřel jeden ze zakladatelů české publicistiky Karel Havlíček Borovský. (vlevo na snímku pamětní deska v Brixenu)

Marek Blažíček: Brexit, nebo Brixen? Vybral by si Havlíček?
Foto: Jan Vilímek
Popisek: K.H.Borovský

„... Tak kdyby dneska psali ty novináři, to by byla jiná!..." Věta, která se často ozývala při hodinách Českého jazyka. Věta, která byla pronesena, a záhy ji následovalo oznámení, že dotyčný noviny vlastně již několik let nečetl... Zůstala ovšem otázka, jak by si „dneska" poradil Havlíček. Satirika by nečekala jednoduchá situace.

Harry Potter věděl, kdo je Voldemort, Frodo Pytlík tušil geografické umístění Mordoru, i Neo si v Matrixu mohl vystačit s myšlenkou, že všichni jsou agenti. Ale co chudák dnešní publicista?

Základem zůstává nebýt přílišný populista, potom člověk snadno spadne do Čapího hnízda. To při vší úctě nechce asi nikdo. Jelikož všichni znají verbální důsledek mantrického opakování slova „čapí". Výsledek přeložte ke spokojenosti okolí do angličtiny. Ti s větší odvahou ať zkusí „myšlenkovou ejakulaci". Pan prezident tvrdí, že je zapotřebí! Pokud se vám nyní zdá, že melete moc, tak nemohu sloužit. Jsme teprve na začátku... Společenský odboj? Ano, ano, chytají se pokémoni a sdílíme utrpení.

Jak se k tomu všemu stavím? Raději zůstávám ležet. Ze svého úkrytu pozoruji Brexit. Tak Havlíčku, co říkáš na Brixen teď?

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

13:04 Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

Denní glosy Petra Hampla.