Marek Bocián: Slovo inkluze šíří zbytečnou paniku!

08.07.2016 8:35

Od příštího školního roku má být na českých školách zavedena tzv. inkluze. Tento pojem se šíří mezi odbornou i laickou veřejností jako vlna cunami a vypadá to, jako by české školství zásahem této vlny mělo skončit katastrofou, tak jak to skutečná cunami dokáže!

Marek Bocián: Slovo inkluze šíří zbytečnou paniku!
Foto: Archiv autora článku.
Popisek: Marek Bocián, ředitel Soukromé střední odborné školy PRIMA s.r.o. v Rýmařově.

Ve skutečnosti jde o společné vzdělávání všech dětí, a to i těch, kteří se do hlavního vzdělávacího proudu nedostanou. Jsou to právě ty děti, které jsou z různých důvodů hendikepovány. Pro tyto ratolesti je slovem inkluze označeno pouze získání rovných podmínek, tak, jak to mají všechny ostatní děti, které měly to štěstí jít s hlavním vzdělávacím proudem.

Démonizování tohoto slůvka některými odpůrci přišlo právě v době, kdy do Evropy přišla vlna migrace. To je vskutku zajímavé propojení, avšak nemá s naším českým „společným vzděláváním“, pardon, inkluzí nic společného. Ve skutečnosti se jedná přibližně o necelá tři procenta dětí.

Faktem je, že v rámci projektu „Systémová podpora inkluzivního vzdělávání v ČR“, jehož nositelkou byla Univerzita Palackého v Olomouci, se došlo k závěru, že pedagogičtí pracovníci vítají konkrétní podporu pro svou práci se žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. Také se ale potvrdilo, že jsou alergičtí na slogany a prohlášení o inkluzi a podpoře všech a všude, které nejsou naplněny faktickou podporou učitelek a učitelů ve školách. Tento výzkum řešilo téměř 600 odborníků a vyjádřily se až čtyři tisíce názorů.

Myslím, že není potřeba pojem „inkluze“ démonizovat a spojovat s negativními tématy ve společnosti. Tyto negativní kampaně spojené s inkluzí jsou zcela zcestné a nemají se začleňováním dětí se speciálními vzdělávacími potřebami nic společného. Pokud jsme demokraté, tak se chovejme demokraticky. Vše bude především o dobrovolnosti.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.