Marek Řezanka: Bratři v triku - Pan Kalousek a pan Filip

10.05.2017 10:31

Někdy má člověk pocit, že se vrací v čase. Máme tu trojkoalici, kde jedna strana je opozicí nálepkována jako zcela nedůvěryhodná a jako podnikatelský projekt, který poškozuje demokratické principy. Když pak má tato strana silové ministerstvo, je oheň na střeše. Nakonec je požadováno, aby o toto křeslo přišla. Prezident republiky však s odvoláním ministrů váhá – a chce znát další postup premiéra.

Marek Řezanka: Bratři v triku - Pan Kalousek a pan Filip
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Ne, řeč není o současném kabinetu, ale o vládě TOP09, ODS a Věcí veřejných:

Tehdy (jak jinak) hrál ministr Kalousek jednu ze svých her. Naoko se tvářil, že hlavní problém pro něho představuje pan Bátora na ministerstvu školství – a přitom pošilhával po nějaké jiné koalici, v níž by ještě posílil. To se nakonec nestalo.

L. Jakl zatím vysvětlil postoj V. Klause k tehdejší krizi:

Nevíme, ale jestli nebudou ještě návrhy staženy zpět, nebo nepřibudou další. Prezident má právo se ptát: Jsou cílem předčasné volby? Co si od nich slibujete? A vyčerpali jste všechny možnosti, než začnete zase voliče obtěžovat?“ (viz).

Kalousek: Ovlivňovat policii nevadí…

Podobně by nám nemělo uniknout, jak důsledně trval M. Kalousek na prošetření všech kauz, aby měl dnes morální právo požadovat odstoupení pana Babiše: ZDE.

Nezapomínejme, jak čelné tváře ODS propadly hysterii, když začalo vyšetřování kolem P. Nečase. „Pan Ištvan za dobu činnosti, co předvedl od června tohoto roku, prokázal absolutní neznalostí neznalost dělby moci“, soptil například P. Blažek. A dnešní ODS si bude hrát na ochránce demokracie?

epigramy M Řezanka

Pokud nás opravdu vzrušuje kauza korunových dluhopisů, měli bychom jít ke kořenům a nechat prošetřit všechny zúčastněné, tedy i pana Kalouska, který s nimi přišel. A počkat, jak vyšetřování dopadne. Pokud je ale žalobcem toliko pan Kalousek, na odstoupení pana Babiše to zjevně stačit nebude. Ať je pan Babiš vyšetřován. Ať se objasní, jak ovlivňoval média. Ovšem naše obvinění by se měla zakládat na jasných důkazech, které zatím v ruce nemáme (Viz ).  Stejně tak ale ať jsou dotaženy do konce kauzy P. Nečase nebo I. Rittiga – a ať je objasněno, jak fungují další média (například striktně protizemanovské a protibabišovské Svobodné fórum - http://pravednes.cz/svobodneforum.source). Zkrátka – ať je všem měřeno stejně.  

Sobotka: Kdyby tu tak nebyla koaliční smlouva…

Pojďme ale k jinému tématu. K tématu, kdo tady svým jednáním může vyvolat chaos.

 Není to tak dlouho, kdy se spekulovalo, že by z vlády mohl být odvolán ministr Herman – a to pro svou neloajalitu s vládou (v otázce navštívení sudetoněmeckého sněmu v roli ministra a v otázce přijetí dalajlamy na oficiální ministerské půdě). Jak tehdy reagoval premiér Sobotka?

Popravdě řečeno, kdyby tu nebyla koaliční smlouva a některá omezení spojená s fungováním vlády, určitě bych si dokázal představit některé kandidáty na výměnu, ať už ze strany ANO, nebo KDU-ČSL, a myslím, že i pan prezident by si je dokázal představit“ (Více viz) . Pan Sobotka se pochlubil, co probíral s prezidentem republiky, M. Zemanem: „Je ale nutné respektovat realitu. Je tu koaliční dohoda a ta říká, že tyto změny musí probíhat v součinnosti předsedy vlády s předsedou příslušné strany, která onoho ministra navrhuje.“ To se psal listopad 2016.

 Miloš Zeman na tato slova – evidentně na rozdíl od pana Sobotky - nezapomněl.

 V tomto kontextu pak nemohu souhlasit s pohledem Š. Kotrby, který píše: „Koaliční smlouva není právní dokument, ale deklarace. Její vypovězení nebo nevypovězení není nijak navázáno na ústavní kroky prezidenta. Stejně tak není na provedení demise závislé, zda premiér někoho současně jmenuje nebo ne. Ministerstvo osiřelé nezůstane“ (Viz ).

Bratři v triku, aneb KSČM v náručí s TOP

 Nelze totiž nevidět, že pokud B. Sobotka udělá krok A, budou následovat kroky další. A že ve vzduchu visí předčasné volby, zcela zbytečně pořádané o tři čtyři měsíce dříve, než se konat mají (nemluvě o jejich ceně, neboť každá „legrace“ něco stojí). A že tyto volby chtějí hlavně opoziční partaje, TOP09, KSČM a ODS, přičemž v červnu si je přejí toliko TOP09 a KSČM. A že obě tyto politické strany se div neobjímají v pohledu na M. Zemana jako někoho, kdo jejich snům brání (Viz notování pana Filipa a pana Kalouska na téma předčasných voleb v Otázkách Václava Moravce (zde). Inu, podivná symbióza.

Co je dovoleno panu Klausovi, není dovoleno panu Zemanovi?

 Prezident Zeman nepostupuje nikterak jinak, než v případě pánů Dobeše a Johna postupoval V. Klaus. Věta: A vyčerpali jste všechny možnosti, než začnete zase voliče obtěžovat? má přitom úplně jiný rozměr než v roce 2011. Tehdejší vládu střídal jeden skandál za druhým, kromě toho postupovala silně asociálně a mnozí voliči (zejména Věcí veřejných) si mohli právem připadat být poškozeni.

 Proti dnešní koalici masivní demonstrace neprobíhaly – a jak bylo zmíněno výše, volby jsou za dveřmi. V této chvíli tak předčasné volby mohou nahrávat toliko TOP09, která nemá kromě afér pana Babiše téma, jímž by mohla zaujmout.

Měli bychom se ptát, proč pan Sobotka postupuje, jak postupuje. Místo po poradě s vládou a svými koaličními partnery se rozhoduje sám za sebe – a místo dohody o budoucím postupu vytváří emocionálně napjatou atmosféru. S jakým záměrem asi?

Jestliže pan Kotrba píše: „Prezident se pustil na tenký led, na jehož konci může (a nakonec už po právu) čekat odvolání pro velezradu či své znovunezvolení“, nerozlišuje mezi odmítnutím někoho odvolat a mezi snahou hlavy státu znát budoucí postup premiéra republiky, když v důsledku jeho jednání mohou být vyprovokovány předčasné volby.

 Co bylo dovoleno Klausovi (a to podotýkám, že za zcela jiných okolností), mělo by být tolerováno i u pana Zemana. Zvláště, pokud v listopadu B. Sobotka probíral s hlavou státu právě to, že „změny ve vládě musí probíhat v součinnosti předsedy vlády s předsedou příslušné strany, která onoho ministra navrhuje.“ Takže koaliční smlouva sice Ústavě ČR nadřazena není, ale pro další fungování vlády je závazná.

Podivuhodné názorové přemety pana Sobotky

Během jednoho týdne B. Sobotka předvedl veletoče, jež bych shrnul do následujících bodů: 1) Pana Babiše neodvolám, udělal bych z něho mučedníka. 2) Podám neprodleně demisi za celou vládu, a je mi úplně jedno, že řada ministrů je proti a že jsem o svém záměru neinformoval ani kolegy z vlastní strany. 3) Demisi zatím nepodám, jenom budu pana prezidenta informovat, že ji někdy v květnu podám. Takže dávám najevo, že to celé zase tak moc nehoří – a že si blázny dělám nejen z hlavy státu, ale také občanů České republiky. 4) Prokázal jsem totální neznalost Ústavy. Takže žádná demise nebude, navrhnu odvolání pana Babiše a z porušování Ústavy obviním M. Zemana – samozřejmě spolu s panem Kalouskem. My jsme totiž dva nejvíc nejlepší bojovníci za ochranu demokracie v ČR. A snahu prezidenta předejít chaosu budu interpretovat jako mocenské protěžování pana Babiše. Co na tom, že máme nějakou aféru na ministerstvu školství? Teď musí být na tapetě pan Babiš. Paní Valachové jsme potom, co chtěla bojovat a všechno ustát, vysvětlili, jak jít příkladem (Viz ). Tento její postoj vysoce oceňuji. A se mnou její postoj oceňují mí demokratičtí bratři: ZDE

 Po těchto veletočích mi připadá jedině logické, že se někdo zajímá, co má vlastně pan Sobotka v plánu. Zatím totiž ukázal, že své postoje mění snad ještě rychleji než své ponožky. A to občanům této země rozhodně nesvědčí.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…