Marek Řezanka: K.O. = Konfidentský orchestr?

09.03.2017 12:48

Na naší politické scéně není nejděsivější to, že takzvaně zavedené politické strany už ani nepředstírají nějaké ideové vymezení a jsou si čím dál více podobné jako vejce vejci. Nejděsivější je fakt, že se podobně chová i takzvaná alternativa, která se těší, jak jí hlasy nespokojených lidí spadnou do klína…

Marek Řezanka: K.O. = Konfidentský orchestr?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

ABB označil Okamuru za Ilumináta

Adam B. Bartoš osočil pana Okamuru, že je údajně Iluminát:

Je to pořád dokola: Lucifer. Světlonoš. Osvícený. Osvícenství. Ilumináti. Veškeré dosavadní pokusy o přímou demokracii v ČR pocházely z havlistických či kryptohavlistických pozic. Na Okamurově současném projektu proto není nic nového, nic unikátního – je to jen už několikátý pokus v řadě o nahrazení parlamentní zastupitelské demokracie.

Prakticky totiž slibuje podporovat to samé, o co se skrze různé iniciativy a NGO´s snaží už roky Soros a další, jako například zavedení přímé volby poslanců.

Podle Okamury je jediným úkolem hnutí „spojovat a podporovat osobnosti z celého spektra společnosti a politiky, regionální hnutí, sdružení a aktivisty, jejichž hlavním cílem pro nadcházející volby je prosazení změny ústavy ve smyslu přímé demokracie“. Dodává také, že „cílem hnutí není účastnit se koaličních vlád, ale Hnutí podpoří takovou vládu, která společně s ním prosadí ústavní změny směrem k přímé demokracii.“ Jako bychom slyšeli Karla Janečka, který sice nechce zakládat žádnou politickou stranu, ale usiluje o změnu volebního systému a podpoří všechny, kteří usilují o totéž, co on.

I následné tvrzení, že „Hnutí Úsvit se neřadí napravo ani nalevo – prosazuje pouze principiální změny politického systému“, jako bychom už tak nějak důvěrně znali.

A najdeme i řadu dalších nejasností, které Okamuru halí do podivné mlhy – na jednu stranu mediálně vystupuje proti Transparency International (čímž by mohl být řadě lidí včetně mne sympatický), ale zmiňovaný Pavel Kohout přitom sedí ve správní radě české pobočky Transparency International. Opět se můžeme ptát, zda tedy nejde jen o loutkové divadlo pro voliče.

Tento text by měli mít před očima všichni ti, kdo sní o propojování subjektů jako Národní demokracie a SPD. Na jednu stranu spolu tyto strany dokážou demonstrovat proti muslimům a imigraci, na stranu druhou je evidentní, že si jdou podobně po krku jako ANO a TOP 09. Těžko již může T. Okamura spolupracovat s někým, kdo ho označil za Ilumináta.

Kohout kokrhá proti prezidentu Zemanovi a Rusku

Na druhou stranu potenciální voliči SPD by neměli přehlížet, že ekonomický program (který považuji u každého politického subjektu za základ), je povážlivě pravicový – a vzešel z dílny protirusky a protizemanovsky se profilujícího ekonoma Pavla Kohouta.

ABB přirovnal prezidenta Zemana k oslíkovi

Proti Zemanovi ovšem v minulosti tvrdě vystupoval i A. B. Bartoš. Svou rétorikou připomíná ty, kdo dnes ze zcela jiných pozic označují M. Zemana za „ruského agenta“ a „loutku Kremlu“. A. B. Bartoš ho pro změnu viní, že je loutkou Izraele:

Zakončím tím, na co už v komentáři k Zemanově návštěvě poukázal na serveru Britské Listy publicista Daniel Veselý. Ten totiž trefně poznamenal, že – jak nás informovala hlavní média – Zemanovu návštěvu poněkud narušila smrt a rozloučení s populárním izraelským rabínem Ovadia Josefem. Veselý podotýká, že tento rabín byl znám svými rasistickými výroky na adresu Nežidů, kteří se prý narodili jen proto, aby Židům sloužili. Arabové by pak měli být podle něho Izraelci (s požitkem) vyhlazeni. Kdybyste ho poslouchali (ostatně i viděli, jeho tvář je k nerozeznání od tváří islamistických vůdců), nevěděli byste, zda nemluví nějaký ten v našich médiích tolik démonizovaný arabský řečník, který na nevěřící psy dští síru.

Zeman by si pak mohl uvědomit, že Česká republika se všemi svými vstřícnými gesty sehrává úlohu pouhého služebníka Izraeli, pouhého Mouřenína, a že je užitečná jen potud, pokud slouží izraelským záměrům. A že tedy i Zeman sám, pokud tedy před námi něco netají, je jen obyčejný Gój, jehož – slovy zmíněného rabína – jediný význam spočívá v tom, že slouží židovskému státu, asi jako oslík svému majiteli, jinak nemá nejmenší hodnotu.

Putna za osmnáct, Bartoš…

Adam B. Bartoš prokázal neuvěřitelnou absenci politického rozhledu, když se naivně ptal, k čemu M. Zeman potřeboval podporu izraelské strany. Zatímco se lacině strefoval do pana Kmoníčka a pana Zemana způsobem, jaký známe v podání například pánů Štětiny či Putny, mu naprosto uniklo, že člověk, jenž se v zahraniční politice dokáže vzepřít „jedinému správnému postoji“ a například ve vztahu k Rusku zaujmout vlastní politiku, musí mít za sebou nějakého silného hráče. A tak se Bartoš raději hlásí k lidem, které by měl z logiky věci nesnášet – pokud by tedy to, co hlásá, myslil vážně – a nebyl jen dalším z řady simulaker, tedy konfidentů…

Jistě, lze namítnout, že Bartoš na nějaké té demonstraci M. Zemana podpořil. Ale nebyl to jen čirý kalkul? Nechtěl ho ve skutečnosti poškodit, protože mu došlo, jak bude prezident republiky médii vnímán, když ho podpoří právě Bartoš?

Již proto je dobře, že se naše hlava státu distancovala od všech, kdo podporují pana Kotlebu, neboť ten se nepokrytě hlásí k odkazu slovenského fašistického státu. „Tahle země nepotřebuje dinosaury jako je Klaus, tahle země potřebuje Kotlebu“, říká přitom zcela jasně A. B. Bartoš.

Stejné divadélko pro různé publikum

Na jednu stranu se proti Zemanovi vymezují lidé jako Putna, Štětina či Kocáb, na stranu druhou lidé jako Kohout či Bartoš. Názorově by tito lidé měli stát na zcela opačných pozicích. A hle, pokud jde o osobu M. Zemana, dočkáme se u nich „vzácné“ shody. Oba tábory si píší své seznamy „nepřátel“, oba tábory nálepkují své oponenty, oba tábory útočí na prezidenta republiky. Mají sice různé publikum, ale hru dávají až podezřele podobnou. V obou případech se jedná o nebetyčnou frašku.

Jenom voliči se při ní moc nebaví…

Autor svůj příspěvek rovněž publikuje na webu Argument.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…