Marek Řezanka: Kobliha jako úhlavní nepřítel?

22.06.2017 16:53

Kdo by čekal, že se L. Zaorálek začne vymezovat vůči nadnárodním korporacím, vlivným finančním skupinám, zbrojařským lobby, a tak podobně, velice by se mýlil. Pan Zaorálek totiž plynule navázal na bezzubou kampaň B. Sobotky proti A. Babišovi a ANO, aniž by voličům ukázal, čí zájmy vlastně sociální demokracie hodlá prosazovat.

Marek Řezanka: Kobliha jako úhlavní nepřítel?
Foto: ReproFoto: TV Prima
Popisek: Lubomír Zaorálek v Partii.

Nepřítele, proti němuž se sociální demokracie hodlá vymezovat s tím, že na něm nenechá nit suchou, ovšem definoval: Je z mouky dělaný, smetanou mísený, na másle smažený, na okně chlazený. ANO, je to koblížek.

Možná chce být pan Zaorálek onou pověstnou liškou, která nakonec koblihu slupne. Jen se poněkud obávám, že exvoliči sociální demokracie nejsou zrovna žlučníkáři, třebaže právě sociální demokracie jim v posledních letech několikrát žlučí hnula. A to vydatně.

Ani tohle s nikým nehne?

Místo trapného vyhlašování boje koblihám (Viz) by přitom stačilo, kdyby se ČSSD vymezila proti konkrétnímu asociálnímu jednání (Viz) či (zde). Neměla by ČSSD místo války proti nebohému pečivu dokázat, že nepůjde na ruku penzijním fondům? Že si uvědomuje vývoj v oblasti technologií, že jí dochází, že se zásadně promění role člověka na trhu práce a že s procesem robotizace je nějaké prodlužování odchodu do důchodu nemyslitelné? A co lidé? Nebyli by v případě, že by toto řekl J. Drábek, již dávno v ulicích?

Donekonečna to nepůjde...

Měli bychom si ujasnit několik věcí. Trh práce, jak ho známe, bude co nevidět neudržitelný (Viz ). Je tedy nehorázné se tvářit, že vše pojede v zaběhaných kolejích a že je možné důchodový věk donekonečna prodlužovat.

Měla by to být zejména sociální demokracie, která poukáže na tak zvanou sandwichovou generaci (především žen). To jsou osoby ve věku kolem čtyřicet let, které se jednak starají o své děti – a jednak o stárnoucí rodiče. Skloubit tuto péči s prací je pro ně často neřešitelný rébus – a psychické tlaky se projevují na jejich zdravotním stavu.

K tomu je třeba připočíst fakt, že děti se rodí čím dál starším rodičům. Zatímco dříve byly čtyřicetiletí prarodiče běžným úkazem, nyní se dítě může připravovat na skutečnost, že bude mít ve dvaceti na krku šedesátiletého seniora.

Místo koblih jezte chleba, žaludek ho lépe vstřebá...

Co nabízejí tomuto dvacetiletému člověku strany jako ODS, TOP 09, KDU-STAN, Realisté či právě ANO? Přímo zářivé zítřky: Takový člověk si bude muset hodně vydělávat, aby vůbec dostal doživotní hypotéku na byt. K tomu, pokud bude chtít mít vzdělání, aby ihned neskončil v kolonce „nezaměstnatelný", přibude zadlužení na studentských půjčkách. Sice se mu žádného valného vzdělání nedostane – ale aspoň bude mít v ruce papír, aby mohl aspoň prodávat v supermarketu. Což bude prezentováno jako životní sen.

O nějakém dítěti nebude moct být ani řeči – kde by na něj vzal? Jesle ani školky dostupné nebudou – a náklady spojené se základní školou se již do hypotéky a splácení půjčky na studium nevejdou.

Nejpozději ve třiceti bude tento člověk řešit, co s nemocnými rodiči. Na nějaký domov nebude mít peníze – a vzít si je k sobě bude skutečně na bobříka odvahy.

Penzijními fondy bude veden k „zodpovědnosti", aby si platil na stáří – a nedopadl jako jeho rodiče. Což je utopie, protože tolik, aby byl na stáří zaopatřen, si nikdy nevydělá. Důchodový věk se pro jistotu posune na devadesát let – a tak se vlastně všechny systémové neduhy vyřeší.
Je tragické, že sociální demokracie proti takovýmto „světlým zítřkům" nebije na poplach. A že jediné, co lidem poradí, je (tak trochu naopak od předvečera francouzské revoluce), aby místo koblih jedli chleba.

Možná si vedení sociální demokracie myslí, že její voliči mají sice problémy se žlučníkem, ale jejich žaludky jsou kachní – a snesou úplně všechno. Nakolik je jejich odhad (ne)správný, odhalí podzimní volby.

Zásadní nepřítel

Luboš hledá nepřítele:
Na hlavu ho porazí
Žluč mu zatím kypí v těle
a tak řeční, běsní, mele
zodpovídá dotazy

Už ho našel, uličníka
na másle je maštěný
žaludek se ho prý zříká
Marmeláda kazí trika
tak má zmizet ze scény

Kdo že je ten padouch jeden
který dělá potíže?
Luboš svoji válku vede
že se třesou víka beden
i samotný Koblížek

Velké firmy budou v klidu
fondy úspěch zapijí
Zaorálek našel třídu
Není třeba pesticidů
v jeho boji s bestií

Už to není mandelinka
dříve velmi děsivá
Na zvoneček Luboš cinká
O lotrovi padne zmínka
na adresu pečiva

Bude mela, hněv se zrodil
válka zatím probíhá
ČSSD? Slušnej oddíl
korporacím by se hodil:
Za vše může kobliha

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …