Marek Řezanka: Ne hrozbám, ano dialogu

06.10.2014 17:10

Projev Marka Řezanky pronesený na shromáždění proti válce na Ukrajině „No pasaran“! na Klárově.

Marek Řezanka: Ne hrozbám, ano dialogu
Foto: Ne základnám
Popisek: „Evropané proti válce“

Dopátrat se toho, co se děje ve válečném konfliktu, bývá obtížné už proto, že kromě přestřelky fyzické dochází i na neméně ničivou přestřelku slov.
My jsme se tu sešli, abychom odsoudili obojí. Jak válečný akt samotný, který si denně vyžádá oběti na životech, tak válečnou propagandu na obou stranách barikády.

Nepodporujeme žádné mocipány, ani na Ukrajině, ani v Rusku.

Snažíme se hájit práva všech občanů - a to jak na Ukrajině, tak v Rusku, tak kdekoli.

Vystupujeme ostře proti všem formám fašismu - ten je pro nás nepřijatelný. A je nepřijatelné, abychom podporovali kohokoli, kdo k němu tíhne.

Odmítáme eskalovat násilí, hledáme diskusi a řešení. Tím nesmí být válka.

Požadujeme maximum relevantních - hysterií nezkreslených - informací. Jedině tak můžeme odolat manipulaci z jakékoli strany.

Trváme na vyšetření všech zločinů, bez ohledu na to, kdo je spáchal.

Usilujeme o pomoc civilnímu obyvatelstvu, které duševně i fyzicky - přímo či sekundárně - strádá válečným konfliktem.

Sešli jsme se zde, abychom upozornili na fakta, která se přecházejí či jsou zamlčována.

Zabývejme se válečnými zločiny. Chtějme jejich vyšetření Nespokojme se s konstatováním, že hromadné hroby na východní Ukrajině jsou výsledkem ruské propagandy. Že neexistují.

Jsou to pozorovatelé OBSE, kteří na hromadné hroby narazili – a rádi by zjistili, co se vlastně stalo a kdo je za tato zvěrstva (omlouvám se zvířatům) zodpovědný.

Zvláštní zástupkyně OBSE pro boj proti obchodu s lidmi, Madina Jarbussynova, uvedla, že je možné, že v tělech nalezených v hromadných hrobech v Donbasu chybějí vnitřní orgány, které mohly být prodány.

Hrobů má být hned několik (u osady Nižňaja Krynka, u dolu Kommunar).

Člen expertní skupiny OBSE, aktivista za lidská práva z Lotyšska, Einars Graudinš, se domnívá, že na území pod kontrolou ukrajinských dobrovolnických praporů jsou prováděny hromadné popravy.

Aktéři pražského Majdanu, tedy podporovatelé nevolené kyjevské vlády tendující k fašismu spolu s autory petice, která kritizuje (až uráží) prezidenta a premiéra ČR, uspořádali pochod k Úřadu vlády ČR.

Odporujme nenásilně. Držme pietu za mrtvé civilisty, za muže, ženy i děti a důsledně poukazujme na zločiny – o nichž naši „ochránci demokracie“ sveřepě mlčí.

Zmiňme, že před sídlem oděského gubernátora útočníci zbili poslance Strany regionů, Nestora Šufryče. Někteří z nich byli vybaveni symbolikou Pravého sektoru.

Ministr vnitra, Arsen Avakov, čin sice „ostře“ odsoudil, ale je třeba připomenout, že je to právě Avakov, jenž na adresu opoziční poslankyně, Jeleny Bondarenkové, prohlásil, že: „Pokud přistoupí k parlamentnímu řečnickému pultu Jelena Bondarenková, ruka mimoděk sklouzává k pistoli.“

V takovémto kontextu to člověku nedá, aby si nevybavil vraždu Matteotiho a italský fašismus. Podpora něčeho podobného je otevřenou podporou totality a bezpráví.

Nebuďme apatičtí, neříkejme, že se nás dění na Ukrajině netýká. Neboť není nebezpečnější nákazy, než je ta, která vyvěrá z tolerance zločinů a absence odporu vůči nim.

Kdo jsou lidé, kteří se v Praze hlásí k myšlence Majdanu (tedy jakéhosi lidového protestu na náměstí)? Kde tito lidé byli, když my měli svůj "Majdan" proti obzvláště zkorumpované a asociální vládě, která byla spojena s nejednou aférou v řádu miliard korun? Vzpomeňme kauzu sKaret a nezapomenutelného exministra Drábka, připomeňme si miliardy vyhozené v projektu IZIP, vybavme si podobu takzvaných církevních restitucí a způsob jejich schvalování.
Kde byli pražští zastánci Majdanu 21. dubna 2012? Mnozí z nás tehdy byli na Václavském náměstí. A obávám se, že ti, kteří mají dnes plná ústa Majdanu, nás označovali za lůzu. Co tedy dnes tito lidé podporují? Více práv pro občany? Přímou demokracii? Nějak jsme si nevšimli. Jaká je vlastně ona myšlenka Mejdanu, nad níž visí možnost, že získá Sacharovovu cenu? Zavést represivní režim, který bude šířit strach?

Můžeme pozorovat vzývání Bandery a fašistických hesel. To ovšem není Majdan. My jsme Majdan. Stojíme tu na Malostranském náměstí - a jsme stále tíž. Sešli jsme se zde, abychom kritizovali podobu církevních restitucí, byli jsme zde se symbolickými „klepety“ pro pana Kalouska, abychom upozornili na neudržitelný stav aférami obtěžkané vlády expremiéra Nečase.

Vystupujeme proti zvůli mocných, ať sedí v Kyjevě, Kremlu, Praze, Washingtonu či Pekingu - a proti všem formám fašismu. Nesmíříme se s masovými hroby. Nesmíříme se s potlačováním lidských práv. Nesmíříme se s vražděním žen a dětí. Našimi nepřáteli nejsou občané žádného státu. Zato jsou jimi oligarchové a mafiáni všech barev a nadnárodní korporace. Jsou jimi kruhy, které se snaží naše svobody potlačit na minimum. To nedopusťme. Řekněme své jasné NE hrozbám celosvětového konfliktu – a řekněme ano dialogu. Dokud je ještě čas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…