Marek Řezanka: Pitvorný symbol statečnosti a odvahy

03.04.2017 21:10

Možná si ještě vzpomeneme, jak relativně nedávno část naší politické scény nekriticky velebila paní Savčenkovou a měla ústa plná lidských práv. Jednalo se zejména o politiky TOP09 v čele s panem Kalouskem, který se pomalu ale jistě stává maskotem striktně selektivních ochránců lidských práv. Zamává sice tibetskou vlajkou a sem tam si připraví nějakou tu dýku (jako dárek – kulomet jí zatím nevěnoval) pro ukrajinskou Janu z Arku, jak asi paní Savčenkovou vnímá.

Marek Řezanka: Pitvorný symbol statečnosti a odvahy
Foto: youtube.com
Popisek: Nadija Savčenko

Utrpení lidí na Donbase ale pana Kalouska evidentně nermoutí, jako ho nermoutí poměry například na Hondurasu (viz). A tak by se dalo pokračovat.

Vláda bez ukrajinské krve
Na otázku, zda na Ukrajině panuje „židovské jho“, paní Savčenková odpověděla: „Jestli o tom mluví lid, tak říká pravdu. Ano, když to tak vezmete, dá se říct, že vláda u nás rozhodně nemá ukrajinskou krev.
Toto naše zastánce paní Savčenkové neznepokojuje? Nebo snad nad určitým antisemitismem se dá přivřít obě oči, protože je to vlastně takový „proevropský“ antisemitismus? 
Chybou především bylo, že zmínění politici považovali paní Savčenkovou navzdory pro ti ní vzneseným obviněním za nevinnou. Kde pro tyto postoje brali důkazy? Pouze svou víru? Či lépe – ideologický zápal?

Český politolog a ukrajinská „hrdinka“

Plánuji se s ní setkat, stejně jako celý klub TOP 09", uvedl před časem místopředseda TOP09, Marek Ženíšek. „Těším se na debatu o současné situaci na Ukrajině."

Bylo by zajímavé dozvědět se, jaký obrázek si TOP politolog po rozhovoru s paní Savčenkovou utvořil. Obávám se však, že politolog by neměl být politikem, natož silným ideologem, který vnímá cokoli jednostranně:  
Nadija Savčenková je symbolem statečnosti a odvahy. Všichni jsme moc rádi, že to pro ni po dvou letech dopadlo dobře. Při osobním rozhovoru jsem jí předal placku ´Free Savchenko´, kterou jsme nosili s tím, že jsme rádi, že ji už nebudeme potřebovat. Nadija děkovala, ale největší zásluhu má ona sama. Během debaty někteří z nás zdůraznili, že v celé Evropě čelíme systematickému tlaku na to, abychom se přestali zajímat o Ukrajinu, protože si to tato země nezaslouží. Zaslouží!“ 
Karel Schwarzenberg potom dodal: „Ukázala, jak důležitý je boj za vlastní svobodu v době, kdy nám hrozí, že o ni vlastní apatií přijdeme. Nesmíme nikdy zapomínat, že svobodu si musí umět vydobýt každá generace“  (viz).
Skutečně jsou občané Ukrajiny svobodní? Dokáže TOP09 vnímat situaci ukrajinské společnosti, která doslova a do písmene stojí před bankrotem, hmotným i morálním? 

Podivný symbol svobody

 Vzpomeňme si, jak byl před časem jistý náš vrcholný politik médii i určitými politiky kritizován za svou úvahu:
 „Vražda dvou lidí je závažnější trestný čin než nelegální obchod, byť jakkoli odporný.“ Tak odpověděl Miloš Zeman na dotaz serveru Parlamentní listy, co si myslí o kauze vojenské ukrajinské pilotky a poslankyně Nadiji Savčenkové, odsouzené za účast na vraždě ruských novinářů na východě Ukrajiny.
Viz
Div že jsme se z médií nedozvěděli, jaký je Zeman nelida, zaprodanec a kdo ví co ještě. Přitom na rozdíl od jiných politiků si nehrál na vševědoucího a nerozhodl za všechny soudy, že paní Savčenková je jednoduše nevinná.
Byla jste pro nás několik let symbolem svobody a odporu proti agresorovi”, lísal se k paní Savčenkové M. Kalousek.
Ta byla v České republice na pozvání europoslance Pavla Svobody (KDU-ČSL). Potkala se také se zástupci nevládních organizací, ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL) nebo novináři (Viz).

Takto se jen ztrapní…

Jsem přesvědčen, že pokud naši politici chtějí skutečně hájit hodnoty demokracie a humanismu, nemohou a priori přehlížet dostupná fakta, vymýšlet si vlastní rozsudky (ať už odsuzující či viny zprošťující) a co hlavně – nemohou zkreslovat realitu, jak se hodí jejich ideologickému chápání světa. 

Nejenže to není konzistentní, je to naprosto degradující, co se deklarovaného postoje týče.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…