Marek Vokšay: Poslední volby? Přehlídka lenosti, hlouposti a furiantství

14.10.2012 17:17

Stačí si jen zopakovat pár čísel a zamyslet se nad nimi. Jdeme na to - pokusíme se podívat na důvody, proč je výsledek voleb takový, jaký je ...

Marek Vokšay: Poslední volby? Přehlídka lenosti, hlouposti a furiantství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Účast ve volbách byla něco málo nad 36 %. Oranžoví a rudí získali v průměru lehce pod 25 %, což v reálu znamená pro každou ze dvou stran cirka pouhých 9 % oprávněných voličů.

V minulých volbách při účasti kolem 60 % mívali komunisté 10-13 %, což odpovídá také cca 8-9 % oprávněných voličů... Jak vidno, procentuální nárůst komunistů je minimální nebo žádný, v absolutních číslech vzhledem k účasti je nakonec volilo mnohem méně lidí.

ČSSD mívala při volební účasti kolem 60 % v jejich lepších dobách výsledky také kolem 25 %, což odpovídá 15 % oprávněných voličů ... Zde vidíme velmi znatelný pokles o celých 6 % - znamená to, že i velká část voličů ČSSD se na volby vykašlala z důvodů znechucení politikou nebo svou stranou.  Pro konkurenci z ODS platí výsledky podobné a ještě horší.

 Co z toho plyne:

 1) Rozhodně není pravda to, co tvrdí rozjaření sociální demokraté a komunisté, že výsledky voleb ukazují vůli občanů. Je totiž jasné, že obě strany volilo méně lidí než v minulosti. Tento výsledek je důležitý, protože ukazuje, že v podstatě nikdo, nebo naprosté minimum lidí, přistoupilo k extrémnímu přechodu a volbě jiné konkurenční strany. Pokud by opravdu lidé chtěli volit za trest, konkurence by musela dostat výrazně více hlasů, než ve skutečnosti získala.

2) Výsledky voleb naopak objektivně ukazují, že se parlamentním stranám podařilo voliče totálně znechutit a že se pro ně politika stala okrajovou záležitostí, na kterou sice budou nadávat, ale nemají chuť se v ní angažovat ani tím, že využijí svého volebního práva.

3) Reálně cca 5 % hlasů bylo odevzdáno jako neplatných - převážně formou přetržených volebních lístků - je skutečně alarmující, že 5 % oprávněných voličů naletí na hoax, pravděpodobně vypuštěný ze sekretariátu nějaké parlamentní strany, který z nich udělá naprosté hlupáky. Tito lidé jsou klidně ochotni hlásat, že to udělali proto, aby strany nedostaly 100 za hlas, a ani nejsou schopni si zjistit, že u voleb do krajských zastupitelstev žádný takový příspěvek neexistuje. Strany dostávají pouze příspěvky za získané posty zastupitelů.

4) Z výše uvedeného je naprosto jasné, že výsledky voleb nejvíce ovlivnila malá volební účast. I když není nikde záruka, že by výsledky byly zásadně jiné, z odpovědí lidí, že jsou totálně znechuceni, vyplývá, že pokud by měli dostatek odvahy a rozumu, a opravdu chtěli nějakou změnu (jak údajně prohlašuje 80 % oprávněných voličů), měli právě u těchto voleb obrovskou šanci si v rozměru krajů vyzkoušet, že je možné odstavit zlodějské strany od moci a nahradit je jinými. I kdyby z těch 64 % nevoličů přišla polovina a dala by hlas 2-3 neparlamentním subjektům, mohlo být vymalováno a etablované strany by měly po radosti. Bohužel, sami občané tuto možnost nevyužili.

Na závěr mohu jen konstatovat, že tyto volby vyhrála lenost, hloupost a lhostejnost. Kde se v lidech tyto vlastnosti vzaly, je na jinou debatu. Nicméně je to hrůza, že o osudu zodpovědných lidí rozhodují ti, kteří nejsou schopni ani dojít do volební místnosti a uplatnit své voličské právo. Jedno je však ještě nutno dodat Stejnou lenost, hloupost a lhostejnost můžeme najít i u politiků nebo skoropolitiků, kteří nedokázali lidem potřebu a nutnost volit vysvětlit.  Snad se z toho všichni poučíme.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Vokšay - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…