Marie Leskovjanová: Pohraniční obce příjmy z kasin sportovcům nepřenechají

20.06.2016 21:30

Celostátními médii probleskla úvaha, ze které leckterému starostovi pohraniční obce zatrnulo. Ministr financí Babiš prý chce sebrat obcím výnos zdanění hazardu v kasinech na jejich území. Příjemcem výnosů z hazardu mají být nově sportovci. Pan ministr by ale měl vědět, že pokud obce o podíl na výnosu loterních daní připraví, do roka či dvou sportovcům z příjmů z hazardu nezbude vůbec nic.

Marie Leskovjanová: Pohraniční obce příjmy z kasin sportovcům nepřenechají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Pan ministr Babiš by byl údajně ochotný obcím kompenzovat výnos daní z kasin podílem na výnosu DPH. Nechme protentokrát stranou, že pohraniční obec s vysokou koncentrací turistických kasin tento princip vždycky poškodí, protože na zdanění místního hazardu vydělá taková obec násobně víc než na podílu z DPH.

Zaujalo mě, že tato myšlenka ministra Babiše je motivována i snahou pomoci sportovcům, kterým by mohl výnos z hazardu, o který obce přijdou, nasměrovat. Tato myšlenka je ale zcestná, což můžu jednoduše popsat. Regulaci hazardu stát před několika lety zcela ponechal na městech a obcích, ať si tento problém řeší, jak umí a jak chtějí. V Mikulově to znamenalo několikaletou práci, aby v obci zůstala jenom turistická kasina na vysoké úrovni. Díky této práci obec získává značné a pro udržení úrovně služeb pro občany zásadní příjmy. A teď se najednou tento příjem komusi zalíbil a chce si ho ke škodě Mikulova i jiných pohraničních obcí vzít pro sebe.

Jak by pan ministr měl vědět, města a obce můžou hazard na svém území úplně zakázat. Od začátku roku 2017 bude na bedra naší obce svalená celá administrativa spojená s povolováním hazardu v hernách a kasinech, které se do té doby věnovalo Ministerstvo financí ČR. Proč by mělo naše město plýtvat silami obecního úřadu na povolování hazardu, ze kterého by nic nemělo, když ho může zakázat?

Domnívám se, že stejně budou uvažovat i jiní starostové obcí, kde vzniká velká část výnosu hazardní daně. Takže řada z nás hazard zakáže, prostě aby nemuseli řešit administrativu, která jim nic nepřináší. Tím pádem přestanou ke sportovcům proudit peníze z hazardu, které k nim ministr nebo ministerstvo velkoryse nasměrovalo. A co udělají sportovci? Přijdou za ministrem financí, že kvůli záchraně českého sportu jim musí začít „sypat“ odjinud. Ve výsledku tak prohrají všichni: ministr financí bude mít místo popularity problém, pohraniční obce přijdou o fungující zdroj příjmů a pracovních míst a nakonec, podobně jako v případě Sazky, zapláčou i čeští sportovci. Máme tohle všechno zapotřebí?

Marie Leskovjanová, místostarostka Mikulova

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty