Markéta Rohanová: Dnes se připomíná roční výročí zbourání Mateřské školy Buková na Praze 3

08.02.2017 15:14

Ve středu 8. 2. 2017 uběhne rok od započetí demolice mateřské školy v Bukové ulici. Uzavření školky i její následnou demolici označovali rodiče dětí, které školku navštěvovaly, i širší veřejnost za nesmyslnou a nedomyšlenou.

Markéta Rohanová: Dnes se připomíná roční výročí zbourání Mateřské školy Buková na Praze 3
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 3

Roční výročí počátku bourání si připomeneme ve středu v 17h na místě bývalé školky premiérovým promítáním krátkého dokumentu, který o celé kauze natočil Petr Zewlakk Vrabec.

Mateřská škola v Bukové ulici byla v mnohém jedinečná - měla vlastní saunu, kuchyň, v níž připravovali jídlo pro děti s nejrůznějšími dietami, a personál, který uměl a byl ochotný s dětmi, které to potřebovaly inhalovat, nebo jim například promazat ekzematickou pokožku. Školka měla menší kapacitu a patrně i díky tomuto a díky entuziastické paní ředitelce byla mezi rodiči velmi oblíbená. Budova školky byla již staršího data a bylo zřejmé, že bude třeba jí časem zrekonstruovat, toho si byli vědomi snad všichni, kdo jí znali. 

Přesto bylo velkým překvapením, když bez jakéhokoliv předchozího upozornění, radní Suková (TOP09) v lednu 2015 oznámila ředitelce školky, že na další rok už nemá vypisovat zápis. Rodiče se celkem pochopitelně dožadovali vysvětlení, ale příliš se toho nedozvěděli. Sepsali petici, věc se opakovaně řešila i na zastupitelstvu městské části, ale rozhodnutí, které ani neprošlo Radou městské části a které učinila radní Suková, se už zvrátit nepodařilo. A tak školka v červenci 2015 osiřela s nejasnou vidinou toho, že by snad na jejím místě mělo vyrůst zařízení jeselského typu. Námitky rodičů i opozičních zastupitelů, že by bylo dobré, nejprve rozhodnout, co přesně na místě bude, zhotovit projektovou dokumentaci, vyřídit všechna potřebná povolení a do té doby nechat školku v běhu, byly oslyšeny. Budova se dočasně stala externím skladem nedaleké základní školy a na jeho ostrahu radnice vynakládala měsíčně přes sto tisíc korun. Následně Rada městské části rozhodla o demolici objektu a 8. 2. 2016 se skutečně do budovy školky zakously bagry. Zaangažovaným rodičům a lidem z okolí se podařilo dosáhnout alespoň toho, že ze školky zůstaly zachovány sklepní prostory, ve kterých se nachází mimo jiné zmiňovaná sauna. Ty jsou nyní “zapečetěny” a měly by být využity v nové stavbě, zda se ale zachovají v použitelném stavu není jisté. 

Proti demolici se protestovalo i přímo v den jejího započetí a školku měli symbolicky chránit plyšáci přivázaní k plotu. Starostka Hujová (TO09)  tehdy do médií slibovala, že nové předškolní zařízení by se mohlo dětem otevřít již ve školním roce 2017/18. Těmto slibům starostka zjevně nedostojí, naopak podle akčního plánu městské části je zřejmé, že nová stavba stále nemá všechna potřebná povolení a podle současných plánů by měla začít teprve v roce 2018, s kolaudací se počítá až na rok 2019. Naplňují se tak obavy, že školka byla zavřena zbytečně či minimálně předčasně. Ještě nejméně dva roky do ní mohly dál spokojeně chodit děti, které jsou nyní rozstrkány do řady jiných mateřských škol v rámci městské části a navzdory ujišťování starostky se ukazuje, že ne všechny školky umí opravdu vyjít vstříc dětem se zdravotními omezeními a speciálními stravovacími potřebami. Navíc by náklady na její provoz po tu dobu nepřevýšily částky vynaložené na ostrahu a následnou demolici prázdné budovy.

To vše si chceme připomenout ve středu 8.2.2017 v 17h u bývalé školky v Bukové ulici č. 26, Praha 3. 

Markéta Rohanová, 
Veronika Sturmová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…