Martin Feldek: Jakmile začne soudní řízení, oddálí se, ne-li zanikne myšlenka vybudování Štefánikovy koleje

12.09.2023 14:31 | Komentář

Na zasedání Zastupitelstva hl. m Prahy se dne 14. 9. 2023 bude mimo jiné schvalovat pod bodem č. 15 (č. tisku Z-11483) změna územního plánu Z 3444, které součástí je přeskupení funkčních ploch mezi ulicemi Horňátecká a Vršní v Praze 8.

Martin Feldek: Jakmile začne soudní řízení, oddálí se, ne-li zanikne myšlenka vybudování Štefánikovy koleje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do budovy Nové radnice, sídla pražského magistrátu

Jedná se o to, že současné parkoviště, přilehlé komunikace a část stavby, které patří nakladatelství Columbus s.r.o. se má změnit z červené, tj. zastavitelné plochy na plochu zelenou, aby se na úkor toho stala ze zelené plochy patřící sousedovi Columbusu firmě Kubicom Vršní s.r.o. plocha červená, tedy pozemek zastavitelný. Děje se tak účelově z iniciativy radního za Prahu 8, pana Radomíra Nepila a konečného beneficienta firmy Kubicom Vršní Judr. Václava Vlka, který je zároveň šéfem Českého helsinského výboru.

Důvod je jednoduchý, jak na pozemku Columbusu, tak na pozemku Kubicomu, které spolu bezprostředně sousedí, by chtěl významný slovenský investor ve spolupráci s Columbusem vybudovat kolej pro slovenské studenty. V okamžiku, kdy slovenský investor o tomto svém záměru informoval pana Morena, který je společníkem pana Vlka, jak v advokátní kanceláři, tak na společnosti Kubikom, zahájil Kubicom velmi intenzivní a zdokladovatelnou aktivitu směřující k tomu, aby se jejich pozemek stal zastavitelným, přestože původní architektonická studie logicky uvažovala o výstavbě, jejíž gró bude na pozemku Columbusu, který je samozřejmě pro jakoukoli stavební aktivitu mnohem vhodnější než úzký trojúhelník, který chce na zastavitelný změnit firma Kubicom.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52393 lidí

Chápeme snahu Kubicomu zvýšit hodnotu svého pozemku, zdá se nám však neuvěřitelné, když se tak má stát za cenu snížení hodnoty pozemku někoho jiného, a také se nám zdá absurdní, když výbor pro územní plánování přehlédne skutečnost, že doporučuje změnu územního plánu jen proto, aby vydělala úzká skupina lidí. Absence jakéhokoliv veřejného zájmu a zčásti účelové a zčásti dokonce lživé odůvodnění, které byly podkladem pro schvalování výborem, nechal Columbus podrobit právní analýze, kdy mu renomovaná advokátní kancelář doporučila v případě schválení změny obrátit se v jejím zastoupení na správní soud.

Smutné však je, že v okamžiku, kdy se rozběhne soudní řízení, značně se oddálí, ne-li zanikne myšlenka vybudování Štefánikovy koleje. Ta totiž v Praze vznikla kdysi na Letné ještě za první republiky, avšak po roce 1948 byla změněna na kolej pro studenty UMPRUM a poté, v Praze už žádná kolej, ve které by slovenští mecenáši pomáhali pokrýt náklady na studia slovenským studentům, nikdy nevznikla. Příjde nám absurdní, pokud člověk, který je současně předsedou Českého helsinského výboru, dostane chuť obohatit se na úkor slovenských studentů. Proto se domníváme, že by zastupitelstvo, než zmiňovanou změnu schválí, mělo věnovat této kauze alespoň nepatrnou rozpravu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.