Martin J. Kadrman: Alena Hanáková je ve vleku zájmu investora

03.07.2013 21:13

Ministryně kultury v demisi Alena Hanáková (TOP09) v listopadu 2012 po velkých protestech veřejnosti z vlastního podnětu zahájila přezkumné řízení, které mělo prozkoumat rozhodnutí o neprohlášení domu na rohu Opletalovy ulice a Václavského náměstí za kulturní památku.

Martin J. Kadrman: Alena Hanáková je ve vleku zájmu investora
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

V pondělí 1. července 2013, tedy po osmi měsících trvání přezkumného řízení ministryně v demisi z vlastního podnětu řízení zastavila. Důvodem je obava, že je rozsah práv investora nabytých v dobré víře tak značný, že vzniklo zcela neúnosné riziko pro stát přinejmenším v řádu desítek milionů korun v souvislosti s možným uplatněním nároků účastníků na náhradu škody.
 
Alena Hanáková tak řízení zastavila jen několik dní před svým odchodem z funkce. Variantu úspěšného arbitrážního řízení mezi státem a lucemburskou firmou Flow East však vylučuje viceprezident ASORKD Martin J. Kadrman: „Správní řád jasně říká, že pokud je újma, která realizací vznikne veřejnému zájmu vyšší než újma, která vznikne účastníkovi řízení, byť svá práva nabyl v dobré víře, může orgán takové problematické rozhodnutí v rámci přezkumného řízení  zrušit. A snad kromě Aleny Hanákové a její náměstkyně Anny Matouškové nikdo nepochybuje o tom, že demolicí domu bude ztráta pro český národ mnohem větší, než nevybudování skleněné haluzny, která chce svojí dominancí konkurovat Národnímu divadlu a sousoší sv. Václava ,“ řekl viceprezident ASORKD Martin J. Kadrman.
 
„O dům na Václavském náměstí budeme s dalšími občanskými sdruženími bojovat a tímto zvráceným rozhodnutím Aleny Hanákové náš boj nekončí. Naprosto mne šokuje, že její náměstkyně pro památkovou péči Anna Matoušková tomu mlčky přihlíží,“ řekl prezident asociace ASORKD Pavel P. Ries.
 
Jak dopadla anketa iDnes, kde lidé hlasovali, zda se jim líbí navrhovaný dům? 1672 hlasujícím se líbí, 12747 hlasujícím se nelíbí.
 
Ing. Martin J. Kadrman
viceprezident
Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Kdo suspenduje novináře?

15:22 Ladislav Jakl: Kdo suspenduje novináře?

Michal Šimečka, předseda extremistické strany Progresívne Slovensko, vyrukoval s heslem „Urobíme vše…