Martin J. Kadrman: Dům na Václavském náměstí má novou šanci

15.10.2013 13:58

Poté, co se Rada Hlavního města Prahy odvolala proti vydanému územnímu rozhodnutí ke stavbě nové budovy, přichází pro investora, lucemburskou firmu Flow East, další komplikace.

Martin J. Kadrman: Dům na Václavském náměstí má novou šanci
Foto: Martin Kovář
Popisek: Demonstrace před ministerstvem kultury

Včera se ke Stavebnímu úřadu MČ Praha 1 prostřednictvím šéfa právního oddělení asoaciace ASORKD Petra Kužvarta odvolal jeden ze spoluvlastníků sousedního objektu. „Kromě již obecně známé problematiky o poškození Pražské památkové rezervace a toho, že plánovaný objekt je v přímém rozporu s platným územním plánem města, jsme se v odvolání zaměřili na zdravotní rizika pro osoby v místě žijící,“ říká Martin J. Kadrman, viceprezident ASORKD s tím, že nový účastník byl Stavebním úřadem před několika dny uznán jako oprávněný.

„V EIA bylo konstatováno, že zvláště zdravotně rizikový polétavý prach překračuje imisní limit. Lokalita je vysoce zatížena i hlukově, takže ve vnějším chráněném prostoru nelze dodržet příslušné limity.  Ve venkovním prostoru Kozákova domu bylo naměřena za 16 hodin hluková hladina 68,3 dB, což je velmi těsně pod nejvyšším povoleným limitem pro den z tzv. staré dopravní zátěže. V území je tedy vyčerpáno únosné zatížení území a dá se řici, že je i překračováno. Do tohoto stavu je umisťován 12-ti podlažní monoblok s třemi PP se 129 parkovacími stáními a s plynovou kotelnou. Dopravní obsluha zamýšlené administrativy, obchodních jednotek a restaurace bude několikanásobkem současné dopravní obsluhy Kozákova domu,“  uvedl šéf právního oddělení ASORKD Petr Kužvart, který v minulosti úspěšně zastupoval občanská sdružení bojující proti stavbě mrakodrapů na pražské Pankrácké pláni.

V tomto území jde o velmi škodlivou změnu. Rezidenční funkce vykazuje podstatně menší nároky na dopravní obsluhu, nežli komerce a administrativa. Vytvoření mohutného seskupení těchto funkcí ve dvanáctipodlažním monobloku v tomto území a vyloučení bydlení v něm je v daném území krokem k dalšímu zvýšení nadlimitní zátěže a jde o krok ve směru k neobyvatelnosti tohoto území.

Kužvart v odvolání stavební úřad žádá, aby rozhodnutí o umístění stavby zrušil.

Ing. Martin J. Kadrman
viceprezident
Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…