Martin Kavka: Papež František vyhlásí svobodné volby v církvi

09.08.2016 20:38

Pro mnohé katolíky je tento čin papeže Františka jen dalším krokem, kterým se snaží přiblížit církev modernímu světu. Přesto, ani papež František nepřekročil určitá tabu v Katolické církvi.

Martin Kavka: Papež František vyhlásí svobodné volby v církvi
Foto: Archiv
Popisek: Papež František

O co se jedná? Po odstoupení papeže Benedikta XVI. vznikl v církvi chaos. Papež přeci neodstupuje. Po volbě Jorgeho Maria Borgeglioeho málem došlo v církvi k rozkolu, kdy se církev rozdělila nejen na ty, kteří neuznávají papeže po Druhém vatikánském koncilu, ale také na ty, kteří uznávají jen Benedikta XVI. a Františka považují za vzdoropapeže.

Tyto nejasnosti jsou bolestí, které katolíky rozdělují, ale papež František přišel s myšlenkou, že volba papeže by neměla být jen záležitostí několika kardinálů, ale vzhledem k směru Církve po Druhém vatikánském koncilu (Blíže k lidu), také všech věřících. Tedy všech, Církev zatím neumožňuje svěcení žen a proto Svatý otec rozhodl, že volby se budou moci zúčastnit pouze muži. I tak je to směr kupředu. Jak řekla sestra Chaira z kláštera San Domingo: „Jsem šťastná, že jsem se dožila této chvíle. Za svých osmdesát let jsme zažila mnohé, ale tento den je srovnatelný snad jen s horským kázáním Krista.“

Vatikánský mluvčí otec Lombardi, však zatím není moc sdílný. Listu La Stampa pouze odvětil, že není čas na spekulace, ale vše bude řečeno v pravý čas. Dále ovšem řekl: „Papež František by rád uvedl do praxe mnoho věcí, na všem se pracuje, ale mnoho z toho naráží na fundamentální katolíky. Svatý otec s laskavostí sobě vlastní posuzuje i návrhy těch, kteří s ním nesouhlasí a modlí se za ně“

Nicméně jak zjistil katolický portál Katholisches.info, tak tuto informaci již dostaly všechny Biskupské konference na celém světě a uvedl, že nejvážnějším protikandidátem papeže Františka je český Primas Dominik kardinál Duka, který svou kandidaturu ani nevyloučil a ani nepotvrdil.

Potvrzení této zprávy se však dostalo z nečekané strany. V neděli 7.8 bylo plenární zasedání hnutí Fokoláre, kde vystoupil i profesor Tomáš Halík, který v reakci na tuto informaci řekl, že svobodné volby ano, ale měl byt vybrán kandidát, který bude splňovat všechny předpoklady pro výkon papežské funkce. Mezi jinými uvedl, že papež by měl být redakčně činný,intelektuálně zdatný, aby dokázal chápat všechny protivenství dnešního světa a uměl oslovit elity, které více než kdo jiný chápou dnešní a budoucí situaci a volby papeže by se měli zúčastnit i nekatolíci, protože dnešní svět je komplikovaný a papež ovlivňuje životy i lidí mimo církev.

Osobně nevím jak se k tomu postavit. Jak může nějaký „nevzdělaný“ vesničan rozhodovat o volbě papeže? Vždyť nemá ani vzdělání a ani znalosti. Co když místo vzdělaného člověka vesnice zvolí nějakého burana, který povede církev o století zpátky? Na druhou stranu je možné, že zkostnatělé církevní struktury se konečně budou snažit a přiblíží se lidu ze svých mramorových paláců.

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …