Martin Kavka: V Quebeku vraždili muslimové, ale může za to Trump

01.02.2017 16:17

šichni zaznamenali zprávu o vraždění v mešitě v Quebeku a ohlas v našich médiích. Dopoledne nejdůležitější zpráva dne, teror na muslimy. Zpráva dne, která pomalu začala mizet, jak se ukazovalo, kdo je asi pachatel.

Martin Kavka: V Quebeku vraždili muslimové, ale může za to Trump
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

Pachatelem byli muslimové. Maročan Mohamed Khadir a Kanaďan Alexandre Bissonnete, který konvertoval k islámu. Ovšem všechna naše média se vyznamenala, když tento útok nepřímo dávala do souvislosti se zákazem prezidenta Trumpa o vstupu občanů některých zemí do USA a snažila se podsunout, že se mohlo jednat o útok nějakých „xenofobních“ jedinců.

Za všechno stojí jen poznámka v článku na Echo24, která se ovšem objevovala ve všech internetových médiích. Nedělní útok v Quebeku se stal několik dní poté, co americký prezident Donald Trump podepsal výnos proti vstupu migrantů ze zemí, s nimiž je spojena hrozba terorismu. Kanadský premiér Trudeau na to o víkendu reagoval prohlášením, že Kanada uprchlíky vítá a nehledí na jejich vyznání.

Najednou ticho po pěšině. Zajímavé, že v diskusích pod těmito články mnozí osočovali Trumpa, osočovali „rasisty“ a „islamofoby“. Pak zmizeli, aniž by se omluvili.

Nedivil bych se, kdyby se za pár dní začaly objevovat zprávy, že nešlo o muslimy, protože islám a že se mohlo jednat o provokaci „nenávistných“ skupin. Vlastně nebylo by to nic nového. Je to podobné po každém útoku muslimů. Jen tentokrát to je něco „nového“, protože se jednalo o útok muslimů na mešitu. Ale ono to zase tak nepřekvapující není. V islámských zemích naprosto obvyklá věc a to převážně ze strany sunnitů na šiítské mešity. Píši převážně, protože občas na sunnitskou mešitu zatočí i členové modrého sunnitského týmu, případně červeného. Záleží na tom, kdo zrovna objevil nějaký verš z Koránu, či ze Sunny, který tento čin opravňuje a který ta druhá skupina nezná.

Ostatně již Kryštof Harant ve svém Alkoránu píše, že jak muslimové vyjdou z mešity, tak se šavlují.

Vím, že aktivisté bojující za práva muslimů se s tím zase nějak vyrovnají, otřepou a zítra zase budou poukazovat na to, že ne všichni muslimové jsou stejní, že islám zakazuje to, či ono. Možná se to u někoho chytne, ale nevěřím, že to uklidní pozůstalé po obětech islámského teroru. Zvláště, když většina těch útočníků byli „hodní kluci“ od vedle, jak jsme mohli číst po každém teroristickém útoku. Málokdo si uvědomuje, že ti hodní kluci od vedle, byli i ti, kteří jedenáctého září 2001 zavraždili přes 3 000 Američanů.

Měli bychom mít strach z těch radikálních, ale jak to vypadá i z těch hodných. A tak si říkám, jaký je rozdíl mezi hodným a radikálním muslimem?

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty