Martin Koller: Puma má další problémy

20.08.2018 11:41

Není to tak dlouho, co jsme čítali o tom, že německé bojové vozidlo pěchoty (BVP) Puma je nejlepší na světě, a proto se jedná o nejvhodnější typ pro naši armádu. V zákulisí se mluvilo o politicky připraveném tahu, na němž má zájem i německá kancléřka. Jenže propaganda a realita jsou dvě různé věci.

Martin Koller: Puma má další problémy
Foto: Martin Koller
Popisek: Puma na veletrhu Eurosatory 2018

Nakonec se ukázalo, že pořizovací cena úžasné Pumy je téměř dvojnásobná ve srovnání s konkurenčními vozidly ASCOD (General Dynamics), CV90 (BAE Systems) a Lynx (Rheinmetall). Obchodní zastoupení typu Puma PSM (Německo) sice nabízí jako protihodnotu vysoké ceny desetiletý provozní cyklus, ale zde si nelze dělat iluze. Stačí se podívat, kolik obrněná technika naší armády najede za rok kilometrů. Za deset let to je tak na zajetí motoru, takže jakési provozní výhody jsou reklama v rozporu s praxí s cílem udržení extrémní ceny.

Vozidlo Puma navíc dokáže přepravovat pouze šestičlenné družstvo, což je takticky nevýhodné. Jako ideální počet se předpokládá osm vojáků ve dvou čtyřčlenných týmech a místo se vždy hodí. Přes malou přepravní kapacitu je BVP Puma stejně velké jako konkurenční typy a prakticky nejtěžší. Z toho v souladu s fyzikálními zákony vyplývá, že je i finančně nejnákladnější z hlediska provozu. Puma může používat pouze bezosádkovou věž Lance s automatickým kanonem ráže 30 mm, zatímco ostatní výrobci nabízejí širší spektrum výzbroje, až do ráže 40 mm a zároveň i možnost věží s osádkou. Ty se v praxi prokazují vyšší bojovou hodnotu, protože kombinují jak elektroniku, tak lidské smysly.

Nedávno se ukázalo, že BVP Puma po 14 letech vývoje stále není dotaženým výrobkem. Podvozek bylo nutno protáhnout o jedno pojezdové kolo na každé straně. Vznikly problémy s elektronikou, která je pravděpodobně zbytečně složitá, což vede na bojišti s vyšší pravděpodobnosti poruch. V posledních dnech se objevila další „jobovka.“ Do BVP Puma se vejdou vojáci vysocí maximálně 184 cm, což je v současnosti tak středoevropský průměr, v Německu možná i podprůměr. Začíná to připomínat sovětskou armádu, která kdysi vybírala pro obrněnou techniku vojáky menších postav. Jenže měla kolem tří milionů vojáků, takže bylo z čeho vybírat.

Zdá se, že slavné BVP Puma, které se stává spíše politickou, než odbornou akvizicí, začíná připomínat místo nebezpečného predátora vypelichaného kocoura, kterému někdo šlápl na ocas. A česká politická scéna by se mohla opět stát dějištěm nějakého korupčně-akvizičního skandálu, včetně účasti některých pracovišť resortu obrany a jejich úředníků, aby bylo čím naplnit média, na co se ptát zodpovědných politiků, případně čím zaměstnat soudy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…