Martin Koloc: Koupě důvěry netřeba, stačí slibovat…

13.11.2020 11:03

Nejsem zrovna velký znalcem populární hudby, ale před časem jsem narazil na jeden rozhovor s Lady Gaga. Zpěvačka a snad i herečka pravila, že důvěra je jako zrcadlo. Můžeme ho spravit, když je rozbité, ale stále můžeme vidět trhliny ve zkurveném odrazu.

Martin Koloc: Koupě důvěry netřeba, stačí slibovat…
Foto: pixabay.com
Popisek: Důvěra - ilustrační foto

Na větu jsem si vzpomněl o víkendu, kdy jsem četl zprávu o tom, že současná vláda investuje z peněz daňových poplatníků 50 miliónů korun na to, aby si koupila jejich důvěru. V první řadě mě napadlo, že se menšinový kabinet drží hodně při zdi. Vezmeme-li v potaz, že v posledních volbách volilo parlamentní strany cca 3.5 miliónů lidí, znamená to, že na zisk důvěry jednoho voliče vyčlenila vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů, cca 14 korun. Tedy částku, za kterou nepořídíte ani litr mléka.

Zároveň mi ale uniká smysl celého nákupu důvěry. Do parlamentních voleb totiž zbývá necelý rok a důvěry proto netřeba. Menšinová vláda nedrží stejně pohromadě, proto nemá její místopředseda, ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček problém s parlamentní vyšetřovací komisí, která bude zkoumat, jak se kabinet, jehož je klíčovým členem, choval před nástupem druhé vlny pandemie. Už se těším na to, jak bude vysvětlovat, proč v době, kdy byl přesvědčen o tom, že se na nás řídí pandemie a ulice se budou plnit mrazáky na mrtvoly, nic nedělající vládu se svou stranou neopustil. Zároveň ale nevěřím, že by v tomto případě platilo: Kdo jinému (ANO) jámu kopá, sám do ní padá. V první řadě, ČSSD může stěží padnout hlouběji. A co ještě důležitější, Jan Hamáček a s ním všichni ti, kteří volají po vyšetřovací komisi, velmi dobře ví, že předchozích minimálně dvacet komisí, nikdy nic nevyšetřilo a nevyšetří. Ostatně, právě s tímto cílem jsou zřizovány.

Anketa

Je v České republice zbytečně moc restaurací?

80%
20%
hlasovalo: 13086 lidí

Navíc, proč si kupovat důvěru občanů, když před volbami platí parafráze slov jistého českého gangstera, toho času kroutící pětatřicetiletý trest v JAR: To, co já ti slíbím, to ti nikdo nedá? Na domácí politické scéně totiž fungují mechanismy předvolební a volební. V tom předvolebním můžete beztrestně všem slíbit, cokoli vás napadne, protože víte, že po volbách budete muset složit s někým, většinou s kýmkoli, koalici, čímž rázem padá nezbytnost plnění předvolebních slibů. Příkladem hodným uvedení ve všech učebnicích politologie je slavný slogan: Zdroje tu jsou, díky kterému Vladimír Špidla vyhrál v roce 2002 pro ČSSD volby. Několik měsíců po slepení kabinetu s podporou 101 poslanců, se ukázalo, že tu zdroje, nejsou a hned tak nebudou. Po necelých čtyřech letech šel v jeho šlépějích Mirek Topolánek (ODS), který charakterizoval Lisabonskou smlouvu jako „shitty.“ Po vítězství ve volbách, ovšem zaklekl především na poslance a senátory vlastní strany, aby „shitty,“ prosadil.

Proto mi rozum nebere, proč voliče kupovat když lze slibovat? Pravda, Jan Hamáček pravil v OVM, že 50 miliónů korun za kampaň o tom, že rouška není zlo, zase není tak moc. Jak pro koho, chtělo by se říci! Každopádně v tomto případě vládě věřím, proto doporučují snížit rozpočet kampaně alespoň o mých 14 korun. Přesto, jak by řekla Lady Gaga, trhliny v rozbitém zrcadle ve zkurveném odraze stejně zůstanou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…