Martin Komárek: 17. listopad a znásilnění demokracie

18.11.2017 18:23

Ha!

Martin Komárek: 17. listopad a znásilnění demokracie
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec Martin Komárek v Ostravě.

V den oslav výročí demokratické revoluce mluví se o ohrožení demokracie. Když to říkají politici, lžou záměrně a promyšleně. Veškerá vystoupení politiků jsou záměrná a promyšlená, dokonce i ta, v nichž nelžou. Ta jsou ovšem zřídkavá.

Pokud to po nich loskutákují takzvaní politologové a žurnalisté, buď vědomě či z nedostatku znalostí nectí pravidla své profese, neprofese. Pokud má totiž být takový politolog co k čemu, musí myslet nemilosrdně, kriticky a přesně.

Zeman a Babiš, oni dva obvinění v kauze „ukradená demokracie“ jsou většině, zejména pražských intelektuálů krajně nesympatičtí. Lze popsat proč a dokonce i proč se nesnaží tyto sympatie získat, ale to je jiná historie.

Babiš a Zeman jsou velcí političtí hráči, jdou tvrdě za svými cíli. Zeman už jednoho dosáhl, podařilo se mu s pomocí Babiše zničit sociální demokracii a „potrestat zrádce“. Chce být však zvolen znovu prezidentem. Babiš sice vyhrál volby s obřím náskokem, ale voliči to jako vždycky politikům ztrpčili. Babiš přes to chce být premiérem a premiérem příkladným, který dokáže, že „neblábolil“.

Oba chtějí své cíle spolu uhrát a vzhledem ke slabosti soupeřů mají slušnou šanci na úspěch.

Demokracie však u nás byla znásilňována od samého počátku. Starší pamatují na to, jak Jan Ruml těsně před prvními svobodnými volbami rozhlásil neprokázanou fámu, že vůdce lidovců byl agentem politické policie. To rozhodně hrbě ovlivnilo výsledky voleb a možná i celý politický systém.

Ještě odpornějším przněním demokracie byl bezohledný nákup dvou poslanců, aby mohla vzniknout Topolánkova vláda A nejhorším sexuálním deliktem na staré dámě byla mrzká „opoziční smlouva“, která na čtyři roky de facto vyřadila kontrolu moci.

Nikdy nikdo ale nezpochybnil svobodné volby, svobodu slova, svobodu shromažďovací, svobodné podnikání, právo na stávku, náboženskou a další svobody. Ano, policie byla politiky zneužívána k očerňování jejich konkurentů, ale nikdy ne k tomu, aby brala občanům práva.

Babišův úspěch jeho nepřátelé těžce nesou, pro některé je přímo neúnosný a tak ho tupí aspoň ústy, jak je to poražených politiků, nemají-li dost cti, běžné.

My bychom ale neměli naslouchat pomluvám, ale zdravému rozumu.

Demokracie u nás občas trpí jako zvíře, přes to se jí u nás zalíbilo a nezmizí, pokud nebude válka nebo přírodní katastrofa.

Mimochodem, ani Zeman ani Babiš se vůči ní zatím nedopustili ani náznaku „harašení.“

Vyšlo na komarkovynoviny.cz. Publikováno se souhlasem autora

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…