Martin Komárek: Děckám prázdniny, učitelům prachy

13.09.2017 7:31

Učitelé se chystají stávkovat za zvýšení platů. Konečně! Děti si mohou prodloužit prázdniny a učitelé mohou vyhrát. Oboje je dobře. Proč?

Martin Komárek: Děckám prázdniny, učitelům prachy
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec Martin Komárek v Ostravě.

Začněme u dětí. Výuka na základních školách a většině gymnázií (krom těch nejlepších) je kombinací Rakouska Uherska a socialismu. Děcka se učí milióny detailů, které nikdy nebudou potřebovat. Naopak se neučí pořádně, co potřebovat budou.

Schopnost prosadit se, vystupovat a mluvit, jednat samostatně, zacházet s penězi a cennými papíry. Umět hledat zdroje informací a vidět svět v souvislostech.

Prachmizerná je výuka cizích jazyků. Velká většina maturantů nezvládá angličtinu na běžné hovorové úrovni, o druhém jazyku ani nemluvě. A ti, co to zvládají, naučili se to z nelegálně stažených amerických a britských seriálů.

Takže prodloužení prázdnin vůbec není na škodu. Valná většina toho, co se děti učí i způsob, jakým se to jsou nuceny učit, je nevychovává, nýbrž kazí.

A teď k učitelům.

Čest a sláva těm dobrým, kteří učí skvěle navzdory systému. Většina však podlehne úřednické rutině. Často i proto, že za tak mizerný plat podvědomě či vědomě nechtějí dát do práce všechno, co umí, nebo to prostě neumí.

Vyšší plat je motivace, která umožní zvednout hlavu současným učitelům a která možná naláká talentované vysokoškoláky, aby se do téhle těžké práce vrhli.

Lékaři si museli solidní platy vystávkovat. Učitelé se k tomu nikdy neodhodlali. Stávka má být krajním řešením, v tomto případ je, tak držím učitelům palce.

Zvýšení platů ale samo nepomůže. Bez zásadní reformy školství se nepohneme nikam. Nemáme nerosty, nemáme moře, nemáme špičkové technologie. Jediná možnost jak obstát v konkurenci je být chytřejší, přizpůsobivější a kreativnější než jiní.

A to se musíme naučit ve škole.

Před volbami je to zásadní věc. Pokud chceme vybírat mozkem, měli bychom volit tu stranu, která nabídne nejlepší a proveditelný koncept školské reformy.

Vyšlo na komarkovynoviny.cz. Publikováno se souhlasem autora

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…