Martin Konvička: Rektoři se brání antiislámistům - K článku z Lidovek, který jsem vlastně nečetl

04.06.2015 19:57

Vyšel včera, jmenoval se "Rektoři se brání antiislámistům" a nečetl jsem ho, protože pořád ještě běhám po loukách za motýly ale hlavně - nikde v prostoru Planá - Bochov - Teplá (přibližně) jsem ty noviny nesehnal...

Martin Konvička: Rektoři se brání antiislámistům - K článku z Lidovek, který jsem vlastně nečetl
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Martin Konvička z iniciativy Islám v ČR nechceme v pořadu Hyde park

... a tak nevím, co je špatně, možná Lidovky nejsou tisk určený neuctivému lidu venkovskému a lze je koupit jen v prostoru Václavák - Malá Strana - Dejvice, s filiálkami v ústředí Zelených v Brně, Olomouci a Liberci, nevím.

Článek jsem nakonec získal aspoň v kopii a rád bych tu kopii umístil i sem, ale to by jistě porušilo autorská práva, a tak na to kašlu. Laskavý čtenář se bude muset spokojit s mou interpretací.

Píší tam, že je to hrozné. Proklatí "antiislámisté" (někdy jim taky říkají "Konvičkovo hnutí" nebo "Konvičkovi extrémisté") se zjevně rozhodli trápit rektorské magnificence úplně všech český universit zároveň. Nejdříve se nechali hnát před Etickou komisi jedné regionální university, té Jihočeské, kam ten stašnej Konvička, chodí do práce. Ba co hnát - komise musela kvůli nim být zřízena. Nedopadlo to, jak mělo, Konvička byl pokárán za formu svých vystoupení, leč z práce zůstal nevyhozen. Vzápětí druhá universita, sice pořád regionální, leč staroslavná, ta v Olomouci. Tam antiislámističtí hnusáci vyprovokovali útok houfu 15 nevinných studentů na 2 ženy, po zuby ozbrojené petičním stánkem. Nebohá universitní magnificence, ve snaze chránit ty nebohé hochy, označila většinu českého národa za "xenofoby", ústavou zaručené právo petiční pak za "provokaci". A aby toho nebylo málo, byl týrán třetí rektor - na škole sice metropolitní, leč oborově zaměřené. Tam byli antiislámisté tak rafinovaní, že když s rektorovými podřízenými uzavírali nájemní smlouvu, uvedli v ní plný název svého spolku - "Islám v České republice nechceme" - a tím magnificenci předem, proradně, rozbili připravovanou výmluvu, že "byla uvedena v omyl".

V článku je toho víc, třeba že jiné rektorské magnificence, například brněnská, vyslovují solidaritu svým týraným kolegům a zapřísáhají se, že na svých vysokých učeních rejdy antiislámistů zhatí v zárodku.

Zkrátka a dobře, Lidovky dělají z pánů rektorů blbce. Jen si to vezměte - šéfové Universit, což jsou v tuzemských podmínkách instituce s tisícovkami zaměstnanců a desítkami tisíc studentů (tedy cosi na úrovni největších výrobních podniků), jmenovaní presidentem republiky, těšící se vážnosti krajských i centrálních politiků - a musí se BRÁNIT hrstce údajných extrémistů, naprostých amatérů bez fondů, sekretariátů a právních oddělení. Čtenář novin úplně vidí, jak rektor, zahnaný antiislámskými nájezdníky do své kanceláře, staví před dveřmi zasedačky obranou zeď z květináčů a registratur, opatřuje zámek petlicí a vyzbrojuje paní sekretářku pletacími jehlicemi. A to vše v situaci, kdy ti antiislámisté 1. proti předmětným rektorům nic osobního nemají, 2. opravdu je nepokládají za své nepřátele a 3. ze všeho nejvíc si přejí, aby je universitní magnificence nechaly na pokoji.

Nebo je to celé úplně jinak a rektoři se NEBRÁNÍ žádným antiislámistům, ale prostě situacím, jaké ve svých úřadech opravdu nečekali - situacím, kdy se od nich, coby zástupců intelektuální elity, očekává jasné stanovisko k otázkám, které hýbou celou společností. Islámská expanze, strach euroamerických akademických špiček pojmenovat islám jeho pravým jménem, rezignace "elit" na prakticky všechny jimi proklamované hodnoty, imigrační krize a pokus "staré EU" spáchat na "nové EU" novodobý ekvivalent Mnichovské zrady - to vše jsou otázky prvořadé závažnosti, které rezonují celou společností, včetně té akademické, a žádají si zaujetí rozhodného stanoviska. Místo rozhodného stanoviska slyšíme však bezzubé apely na "slušnost ve vyjadřování" (JČU Budějovice), nadávky do xenofobů (UP Olomouc) a výmluvy na "uvedení v omyl" (ČZU Praha). Hlavně si to nerozházet, držet linii, do ničeho se nezaplést, neupozornit na sebe ... byť efekt je přesně opačný.

Člověk znalý zákoutí domácí akademické politiky (sice na "regionální universitě", ale ono to bude všude stejné) se vlastně nediví. Universitní politika - to je především neustálý střet zájmů jednotlivých fakult. Bohatší a chudší, se spoustou studentů a s málo studenty, se světovým výzkumem a s "výzkumem" nepřesahujícím hranice kraje. A spory se vedou: O budovy, o pravidla, o peníze, o úvazky, o autopark, o rekonstrukci parkoviště, o všechno. No a rektor, ještě než ho jmenuje president, je volen samosprávným Akademickým senátem, kde jsou zájmy všech fakult zastoupeny a kde se vyrovnává a licituje. Ve výsledku bývá rektorem zvolena osoba konsensuální, někdo, na němž se i do krve rozhádané fakulty shodnou, protože 1. je slušný, 2. dobře vypadá a 3. nebude prosazovat nic, na čem by se neshodli všichni. V takovém systému se jen vzácně prosadí někdo opravdu výrazný, nějaká tvrdá palice. Prostor je naopak dán maximálně přizpůsobivým, s nimiž nebude mnoho problémů a sporů. Takový člověk musí umět poslouchat - a to nejen "své" lidi na fakultách (což by bylo v pořádku), ale i jakékoli nadřízené, skutečné nebo domnělé, stejně jako jakékoli pokyny, pokud se o nich domnívá, že přicházejí z dostatečně autoritativních míst. Třeba z redakce Respektu. Nebo z České televize. Hlavně si nezadat, hlavně neučinit nic, co by někde "nahoře" někomu zdvihlo obočí.

Proto, domnívám se, ten "jednotný hlas" pánů rektorů, když přijde na záležitosti celospolečenského dopadu. Jako druhdy okolo presidentské volby, jako nyní s "xenofobními antiislámisty". A tak páni rektoři nejen veřejně hlásají průhlednou lež (hnutí IvČRN opravdu není xenofobní, ostatně má ve svém vedení Arabku, Židovku atd.). Oni navíc bez ostychu urazí nějakých 90 procent tuzemské populace - tak nějak totiž vypadají průzkumy ohledně "uprchlické krize".

Něco Vám na závěr prozradím, páni akademičtí kolegové: Respekt, reportérští elévové z České televize, ba ani činovníci EU nemají vždy pravdu. Co pravdu - oni nemají ani tu všeobecnou lásku "vzdělaných vrstev", jakou za nimi mylně vidíte.  Zatímco Vy v Respektu či v hnutí HateFree v této pohnuté době hledáte cosi jako ideové vedení, zmíněné instituce šmahem ztrácejí zbytky dobré pověsti. Pokud mi nevěříte, zeptejte se na Vašich vlastních katedrách a fakultách. Zatímco Vy hovoříte o "obraně" proti prohnaným antiislámsitům konkrétně a zbytku národa zvláště, petici IvČRN podepisují a šíří, odhadem, desítky a stovky Vašich vlastních podřízených "od docenta nahoru" - no a ti, kteří nepodepisují, aspoň šeptem vyslovují podporu. Troufám si tvrdit, že výhrady k islámu, odmítání uprchlických kvót a skepse vůči multikulturní politice EU je v akademických kruzích rozšířena naprosto stejně, jako v kruzích neakademických a není to proto,. že by vysoké školy infiltrovali "xenofobové", ale proto, že se tam pořád ještě najdou myslící lidi.

Zeptejte se jich a dejte na ně - jsou to nakonec Vaši kolegové. Já sám veřejně vyzvu kolegy akademiky k antiislámskému "coming-outu" na Ustavujícím sněmu 6. června tohoto roku. A Vás, páni rektoři, k němu vyzývám taky. Fakt stačí narovnat páteř a fakt to nebolí. 

Psáno pro blog idnes.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…