Martin Slaný: K falešným datům o korupci

26.01.2017 15:42

Středeční dopoledne zaplavily české zpravodajské servery informace o zhoršení korupce v naší zemi. (Polo)vládní (protože převážně z peněz daňových poplatníků financovaná!) organizace Transparency International (TI) zveřejnila svůj tradiční Index vnímání korupce za rok 2016.

Martin Slaný: K falešným datům o korupci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

Česká republika si v celosvětovém žebříčku pohoršila o deset míst a spolu s Kyprem a Maltou se umístila na 47. příčce s 55 body ze 100 možných.

Je třeba důrazně sdělit, že tento index:

- v sobě nezahrnuje žádná objektivní, analytická data;

- z definice neměří či neodhaduje skutečný rozsah korupce, ale pouze subjektivní vnímání tohoto pojmu veřejností, je tak pouhým indexem „blbé nálady“;

- byť je analyticky nepoužitelný, slouží dnes jako nástroj zdůvodnění a ospravedlnění státní zásahů, jejímž záměrem je jen všemožně omezovat a regulovat ekonomické aktivity;

- přispívá z budování falešného dojmu o zemi prolezlé korupcí, přispívá k posílení hry zvané „boj s korupcí“, které vede k paralýze veřejného (politického) rozhodování v naší zemi.

Rozsah šedé ekonomiky, v níž je zahrnuta i korupce, je u nás dle všech vědeckých odhadů nejen výrazně podprůměrný, ale rovněž kontinuálně klesá! Neexistuje důvod, proč by stát s významně podprůměrnou úrovní šedé ekonomiky, jako je ČR, měl být nadprůměrně zkorumpovaný.

Korupce není způsobena charakterovou slabostí politiků a úředníků, jak prezentují naši protikorupční bojovníci z TI, ale je systémový problém spojený s nadměrnými státními zásahy a tržními omezeními. Chceme-li s korupcí skutečně bojovat, musíme začít právě u omezování role státu a jeho zásahů.

Martin Slaný

Zdroj: Institut Václava Klause

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.