Matěj Hollan: TOP09 udělá pro hazard cokoliv

08.09.2014 10:42

Tradice, odpovědnost, prosperita. Tyto tři stěžejní ideové východiska strany TOP09 dostávají ve spojení se starostou Prahy 1 Oldřichem Lomeckým velmi pikantní nádech. Regulaci hazardu se věnujeme už několik let, s panem Lomeckým jsme si proto užili své. Nyní to kulminovalo sabotováním referenda.

Matěj Hollan: TOP09 udělá pro hazard cokoliv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

Začalo to před více než rokem. Praha tehdy novelizovala vyhlášku o regulaci hazardu. Na starosti měl tuto oblast radní Manhart, také za TOP09, který proces přijímání vyhlášky vůbec nezvládl. Namísto skutečného omezení heren jich nechal přes 300. Z městských částí, které hazardu fandily, vynikala právě Lomeckého Praha 1. Ta do celoměstské vyhlášky prosadila, že si přeje zachovat 21 kasin. Tento počet by byl dost i na celou republiku. Kdyby to ale aspoň byla skutečná kasina! Lomecký tvrdil, že se jedná o luxusní podniky pro bohatou klientelu a cizince. Konfrontovali jsme ho v médiích s realitou, která je taková, že většina z těchto „kasin“ jsou normální zaplivané herny, jako například ta ostuda na Masarykově nádraží spojená s prodejnou smažených nudlí.

Slušně vychovaný politik by po takové ostudě ani nevycházel z bytu. Ne tak Lomecký. Ten nelenil a vytáhl v pravdě neobvyklou kartu. Přišel s myšlenkou, aby výlohy heren vyzdobili studenti. Naprosto fantastický názor, který v médiích patřičně zarezonoval a pozastavili se nad tím i lidé, kteří jinak pro přísnou regulaci hazardu nijak zvlášť nehorují. Když jsou vaše morální hodnoty na úrovni provozovatele bordelu, tak je vám ale evidentně všechno jedno.

Bylo tedy zřejmé, že přes zastupitelstvo cesta nevede. Občané Prahy 1 se rozhodli pokusit vyvolat místní referendum o zákazu automatů. Sběr podpisů v této pražské čtvrti byl mimořádně obtížný. Když oslovujete lidi v centru Prahy, obyvatel centrální části je jako máku. Cizinci, lidé z jiných měst, lidé z ostatních částí Prahy. Po dlouhých měsících se ale sběr podpisů zdařil. Podpisy potřebné pro vyvolání referenda byly předány na radnici. Zastupitelstvo, na kterém by zastupitelé byli dle zákona povinni referendum vyhlásit, bylo už několik měsíců ohlášeno na 9. září.

A tu Lomeckého popadla panika. Okamžitě po odevzdání podpisů prohlásil, že z nějakých zástupných důvodů se zastupitelstvo nemůže konat v původním termínu, ale musí se o týden posunout. Na 16. září. Což je přesně o jeden den později, než je poslední možnost, aby bylo referendum vyhlášeno spolu s volbami, jak zněl požadavek přípravného výboru referenda a tisíců lidí, kteří ho podepsali. V praxi se totiž ukazuje, že jediná možnost, jak docílit potřebné účasti voličů, je hlasování spojit s volbami. Tak se na to dívá i judikatura, která konstatuje v zásadě povinnost, aby referenda byla vyhlašována na volby. V jednom z judikátů Nejvyšší správní soud dokonce prohlásil, že pokud zastupitelé referenda sabotují, je „cosi shnilého ve státě dánském“.

V Lomeckém je cosi shnilého evidentně. Zjistilo se totiž následně, že on sám nemůže termín jednání zastupitelstva přesunout. Že to musí udělat rada městské části. Lomecký měl tedy skvělou možnost zařadit zpátečku a když bylo evidentní, že se kvůli přesunu zastupitelstva nestihne referendum vyhlásit, mohl nechat zastupitelstvo v původním termínu, či ho v nejhorším posunout jen o 6 dnů a vyhlášení by se stihlo. Ukázalo by se, že je sice fanda do hazardu, ale aspoň demokrat.

Ale ne. Když musíš, tak musíš. Rada městské části se pár dnů po odevzdání podpisů sešla a termín konání zastupitelstva skutečně na den, když už nejde referendum na volby vyhlásit, posunula.

Víte, ono se o způsobu výběru těch 21 kasin na Praze 1 povídá ledacos. Částky, o kterých se povídá, jsou jemně řečeno tak extrémně vysoké, že to překvapilo i nás. Pokud se referendum nebude konat spolu s volbami, je jasné, že nebude splněna dostatečná účast a referendum nebude pro rozhodování zastupitelstva závazné. A herny budou moci zůstat.

Volali jsme kvůli tomu Schwarzenbergovi, Kalouskovi a dalším představitelům Topky, jestli jsou schopni si Lomeckého nějak ukočírovat. Kníže jen poznamenal, že s Lomeckým promluví a to bylo všechno. Pak se s ním vyfotil na plakát, aby bylo jasné, že odpor proti referendům a podpora hazardu je oficiální stranickou linií. Dobrý vědět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…