Michael Rada: Když živí naslouchají mrtvým a mluví s nemrtvými

16.01.2017 17:04

„Žijeme v domech postavených mrtvými pro živé“ stojí v jedné z mých oblíbených knih. Podíváme-li se kolem sebe, zjistíme, že slovy mrtvých se řídí většina živých a k tomu, se v posledních letech přidala i módní vlastnost, jednostranné komunikace s nemrtvými.

Michael Rada: Když živí naslouchají mrtvým a mluví s nemrtvými
Foto: Archiv Michaela Rady
Popisek: Michael Rada

Nejsem nekrofil, a filmy a knihy o Zombících nejsou mým šálkem čaje, přesto zjišťuji, že se nedá setkání zcela vyhnout. Uvědomění si skutečnosti, komu nasloucháme, je základem uvědomění si sama sebe.

Při projektech v továrnách klientů se každodenně setkávám se snahou následovat cesty, které vytýčil někdo jiný, v jiné době a na jiném místě. Myšlenky vytesané do kamene, vtisknuté do papyrusu, natištěné na papíru i zobrazené na displejích, nám mají ukázat správnou cestu a to i přesto, že mnohdy nás mají z této jen svést.

Co mají podobného?

MINISTERSTVO PRAVDY.

To první fiktivní, v románu pana Orwella, to druhé skutečné v centru Evropy. A další na cestě.

Před napsáním tohoto příspěvku jsem si vzpomněl na svou návštěvu Mauzolea Vladimíra Iljiče Lenina na Rudém náměstí v Moskvě. Proběhla v rámci pracovního tábora v době perestrojky a patřila k povinnému programu. Byl jsem na místě, kde prošly miliony lidí. Na místě, které již není, resp. není přístupno nikomu jinému než elitě.

To, že jsme před vstupem stály v červencovém horku skoro hodinovou frontu na rozpálených dlažebních kostkách, bez čepic a opalovacích krémů, nebylo nic neobvyklého, na podobné fronty jsme byly zvyklí. S každým krokem, s každým posunutím jsme se blížili černému kvádru, z něhož čišel chlad.

Stejně černým byl i vchod a následně cesta, kterou osvětlovaly jen odrazky venkovního světla na samopalech stráží a v jejich bělmech.

Ruce v kapsách – zakázáno

Tašky, baťohy – zakázáno

Fotoaparáty – zakázáno

Cedule jedna za druhou, jako dnes.

A pak, v nejnižším patře, stejně černý pedestal a katafalk krytý rudým plátnem a skleněným kvádrem a z něj se na nás díval ON. Nelžu, skutečně se díval, a jak jsme se pomalu pohybovali jeden za druhým, jeho oči nás sledovaly při každém pohybu. Když jsme ho minuly měli jsme pocit, že se nám jeho pohled provrtává zády, ale otočit, jsme si netroufli, NIKDO.

Později jsem si uvědomil, že to bylo stejné, jako na obrazech starých mistrů, na církevních malbách a prostě všude, kde autor, či zadavatel potřeboval, abyste se cítili pod dohledem, samozřejmě pro Vaše dobro.

Podíváme-li se na aktuální dění, na politická zasedání, programy a „vývoj“ postavený na zákonech sepsaných mrtvými, zjistíme, že je to stejné jako s domy. Řádíme se slovy mrtvých a bereme je za vlastní, stejně jako bydlíme v domech postavených mrtvými, jimž Říkáme – NAŠE.

Je to jen dva dni, kdy lidé žijící z naší slabosti pro plýtvání, v tuzemsku prosadily další odklad skládkování. Byla již jich kupa a další přijdou, protože si jde nemrtvé, kteří jak Zombí dělají jen to, co jim řeknou jiní, mávající bankovkou před jejich nos, koupit tak snadno. Nemrtví sedící na politických lavicích a pohodlných křeslech ministerstev a státních úřadů, mají sílu zvednou razítko a nechat ho dopadnout na papír napsaný někým jiným.

Je však jen na Vás, budete-li poslouchat mrtvé a nemrtvé. Je totiž i jiná cesta, ta VAŠE a i když není zdobena vozy drahých značek a bankovkami ukrytými v krabicích, či hnízdech, je to cesta živých, cesta života a pro život.

A i když zakopnete, tak vstaňte a narovnejte záda, uvidíte totiž mnohem dál než na okraj katafalku, či bankovního účtu.

P.S. Skutečností, která mne skutečně překvapuje, jsou zavřené oči V.I. Lenina na všech fotografiích na internetu. V mých vzpomínkách mne totiž občas sledují, i dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…