Michael Rada: NE k volbám

06.10.2016 11:55

Zatímco tisk mne přesvědčuje, že ANO má náskok před ostatními politickými stranami, nabývám čím dál více pocitu, že mi něco schází. Je to jako v dobách, kdy jsem si začal uvědomovat, že prvomájový průvod plný stejných transparentů a rudých vlajek, není ničím jiným než průvodem pohřebním.

Michael Rada: NE k volbám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna, ilustrační foto

Pohřbena totiž byla svoboda říci, co si člověk opravdu myslí.

Politická strana ANO, jejíž název je tajuplnou zkratkou, jejíž skutečný obsah zná jen její stvořitel, sice nepoužívá červenou, zato té modré, té má až dost.

Ostatní strany, dá-li se spolkům s méně členy než je počet manuálních pracovníků jedné zahraniční továrny postavené na české louce, tak říkat, nejsou protiváhou, spíše výrůstkem, či kuřím okem na palci, který přepočítává balíčky bankovek, v nichž každém jednom je více než dostane důchodce, jako odslužné za svou celoživotní dřinu.

Není to tak dlouho, napsal jsem článek o nové formaci na politické scéně, nesoucí název NE, zkratku neznamenající nic jiného než krédo lidí, kteří se rozhodli pro změnu a říkají, NEJSME ELITA.

Již tato skutečnost, tato dvě slova, totiž dobře ukazují, na hlavní rozdíl od stávajících hráčů.

Ti političtí se totiž jako elita chovají.

Jako elita politická, protože oproti té například sportovní, nedokázali nic, jen udržovat neklid, nesvár a pocit své vlastní důležitosti a nadřazenosti. Levné sako doplní hodinky za pár set tisíc, na autě majáček znamenající VŠICHNI Z CESTY, doprovázení nenápadnými muži s vyboulenými kapsami připravenými skočit a schytat to jako první.

Sledovat předvolební plakáty je podstatně lepší než chodit do panoptika. Ne, že by to bylo levnější, to ne, ono 90 milionů každé straně na předvolební kampaň dá dohromady téměř miliardu, ale je to zdravější. Projdete se, nadýcháte se zplodin výfukových plynů vozů se spalovacími motory, cigaretového kouře na zastávkách, chodnících, v restauracích a na chodnících, v parcích, v lese či při otevření okna doma s cílem Vyvětrat.

Můžete chodit od jednoho bilboardu k druhému a smát se, až se budete za břicho popadat. Proč? Zkoušeli jste se někdy zastavit a zamyslet nad tím, co nám politici a jejich politické strany sdělují? Zkuste to, stojí to skutečně za to. Jak jsem psal, chtělo by je všechny dát do komiksu, aby si mohli užít i ti, kteří již chodit nemohou.

Zatímco na jednom se dočtete, ŽE 25 LET NĚKDO DĚLÁ POŘÁD TO SAMÉ a vyplácí se mu to, dozvíte se z druhého, ŽE OTYLÁ TVÁŘ BEZ TĚLA A NOHOU JDE DO POLITIKY ZA NÁS. Na třetím TÁHNOU ZA JEDEN PROVAZ,  nedá se nevšimnout, že se nepředřou a nestojí o to, aby se vědělo co, či kdo na konci provazu vlastně je.

K nepřehlédnutí ani nejsou zprávy FIXAČNÍ –například ta DŮCHODOVÁ, která dává najevo, že Vám pěkně znepříjemní třetinu aktivního života.

Je trochu škoda, že jsou tak málo vidět ti, kdož si už užili. Ti totiž jsou „žádaným“ masem do mlýnku soukromých investorů. Protože ti, ač bez zjevné politické moci, vládnou mocí nezjevnou, ekonomickou a zaplatí domeček, autíčko, kabátek i důchod na Bahamách a nechtějí nic, než si jen půjčit tvář, původní titul a jméno.

Když procházím oblepenými ulicemi a projíždím sloupořadím, nedivím se, že je Česká republika pro Čínu tak atraktivní. Myslím totiž, že když čínští turisté promíchaní s politruky prochází zemí rozesmátých zarudlých tváří a baculatých těl, musí si připadat, jak v zemi tisíců Budhů a to je i v zemi bez oficiálního nároku na náboženskou svobodu, sen každého laika.

A pak, že za peníze si štěstí nekoupíš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty