Michael Rada: Nejlepší logistik? Člověk

08.11.2016 8:20

V minulém týdnu jsem se účastnil nelepší logistické konference v zemi. Nesla název LOGISTICS RIDE a i přesto, že se konala v Ostravě, přijeli na ni lidé z celé republiky. Důvod? Pořádali ji sami logistici, odborníci z Logistické akademie nevychovávající akademiky, ale praktiky.

Michael Rada: Nejlepší logistik? Člověk
Foto: pixabay.com
Popisek: Průzkum - ilustrační foto

Stejně jako první ročník, byl i ten druhý naplněn případovými studiemi a příklady z praxe. Neukazoval, jak bývá zvykem na jiných podobných akcích jen výsledky, bez uvedení skutečnosti, co a jak a hlavně i proč. Nevystupovali ministři, přesto, že ve stejné budově po celou dobu přebýval i Miloš Zeman s manželkou. Za jednotlivé jedince nemluvila ústa jejich mluvčích. Všichni se vyjadřovali sami, a to bez ohledu, zda-li již někdy před více než 150 lidmi hovořili, či to bylo poprvé.

Za téměř čtvrtstoletí v logistice jsem se nesetkal s tak pestrým obsahem a s tolika pohledy na logistiku samotnou. Nemluvilo se jen o továrnách a procesech a štíhlosti a udržitelnosti, ale o tom, jak se skutečně žije.

Vedle sebe tak byla továrna na kabelové svazky, praxe logistika LÉKAŘŮ BEZ HRANIC, logistika Ženy v domácnosti, stejně jako taková maličkost, jakou je vybudování nové čističky vod na ostrově uprostřed Vltavy.

Mluvčí se nehodnotili dle značky oblečení, hodinek, či značky mobilního telefonu, ani nebylo důležité, jestli za jejich jménem stojí firma s miliardovým obratem, či jsou v ní sami a to je to, co LOGISTICS RIDE odlišuje.

Nejlepší logistici totiž bývají ti, kteří zůstávají lidmi a často sami sebe logistiky ani nenazývají.

V rámci této dvoudenní konference byla stejně, jako vloni, vyhlášena soutěž a o nejlepší přednášku a nejlepšího logistika.

A víte co?

Vyhrál člověk.

Muž, který do nedávné minulosti ani nevnímal, že nějaká logistika existuje, natož že on, by mohl být jejím nejlepším zástupcem. A že ten profesní život neměl vůbec krátký, natož, aby byl lehký. Při předávání ceny se mu trošku zadrhával hlas, nebyl totiž zvyklý na podobná ocenění, jak sám říká, „JÁ DĚLÁM SVOU PRÁCI A MÁM JI RÁD“

A to je možná ono.

Mnoho nejenom logistiků, managerů, ale i prezidentů totiž zapomnělo, že si svou práci vybrali, protože ji měli rádi. Protože chtěli něco změnit, protože chtěli být nejlepší. Zůstal jen odvar a honba za tituly a za tím, kdo bude mít větší bourák a dostane do kapsy bokem větší balík prostředků. Všimné, co má připomínat.

Je to tak.

Ocenění dostal ten, kdo ukázal, že své práci rozumí a dělá jí s citem a postupuje logicky. Myslím, že by z něj měli dávní generálové radost, protože jejich bitvy vede každý den a pokaždé na novém bojišti a díky logistice postavené na logice, se mu daří vítězit nejen nad ostatními, ale i zlobou, závistí, a dokonce i přírodou a živly.

Za pár let půjde do důchodu. Co bude dělat neví. Ale já bych doporučil všem, kdo chtějí spolupracovat s těmi nejlepšími, aby si nejen prošli podklady samotné konference, ale aby se o nich dívali nejen v manažerských ročenkách a mezi účastníky srazů o zlatého čuníka, ale i tam, kde by to nečekali. Ať je to na ostrově řeky Vltavy, v Domácnostech, ale i uprostřed subsaharské Afriky, mezi nejchudšími, kterým se někdo rozhodl, že jim zajistí zdroj pitné vody, aby jejich děti neumírali na průjem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty