Michael Rada: Pálení slonoviny – nejsilnější důvod stálého vybíjení slonů

06.12.2016 13:03

Přiznám se, že dnešní příspěvek je vysloveně emoční. Za jeho vznik může video ukazující opět a pro změnu politické dobro, které ve jménu ochrany slonů, nosorožců a dalších chráněných zvířat, zastírá skutečnost, že největšími vrahy jsou sami politici.

Michael Rada: Pálení slonoviny – nejsilnější důvod stálého vybíjení slonů
Foto: Archiv Michaela Rady
Popisek: Michael Rada

Video bylo publikováno na facebookovém profilu organizace, která se stará, dle vlastních slov o obnovu humanity a šíří pravdivé zprávy a to nejčastěji ve formě videí, které se často stávají virálními a to i přesto, že jsou jen tupou propagandou lží, které se hodí jen jedné straně, té která si propagandu zaplatila.

Video bylo podobné tomuto z Keni:

7.9.2015 mi podobné oslavné video ukazující boj proti pytláctví přinutilo napsat příspěvek do mého anglického blogu na sociální síti LINKEDIN, toto video nese v češtině název ZASTAVTE OBCHODOVÁNÍ SE SLONOVINOU. OBCHODUJTE SE SLONOVINOU!

Nedlouho poté, co jsem ho zveřejnil, jsem dostal e-mail z Keni, kde mi autor děkoval, že jsem se nebál podobný článek napsat. Jiný, jenž přišel později, byl politický a informoval mne o tom, že pálení je ověřený způsob ochrany a že i přesto, že se jedná o aktivitu realizovanou už desítky let, se počet chráněných zvířat klesá.

To jí vím.

A stejně jako vím, proč odpad neubývá s narůstajícím množstvím odpadových společností a kontejnerů, ale naopak narůstá, dokáži stejně určit, proč permanentní spalování vzácné komodity, neslouží k ochraně, ale naopak ke zvýšení její ceny. O to přeci jde, o nic jiného.

Jedná se o standardní způsob zvýšení ceny. Vytvoření nedostatku.

Nedostatek je ekonomickým nástrojem a ruku v ruce jde s plýtváním, které je businessem nad jiné.

Čím méně vody bude, tím bude dražší.

Čím méně čistého vzduchu, tím bude vzácnější a již dnes jsou lidé v Číně a zamořených oblastech ochotni si kupovat alpský, či švýcarský vzduch v hliníkových plechovkách.

Uvědomění si toho, že i kdyby tam onen slibovaný doušek vzduchu byl. Jeho přeprava a Výroba obalu a distribuce, zničila milionkrát víc.

To je ale moc daleko. Myšlenka, na kterou si nemohu sáhnout, a proto ji nevnímám.

Kdyby se však místo pálení uvedla zachycená slonovina na trh, výrazně by klesla její cena. Výtěžek by se mohl věnovat na další výchovu slonů a jejich ochranu a když by se ze slonoviny stala obyčejná surovina, poptávka trhu by postupně klesala. Kdyby se toto stalo v době, kdy se „začalo proti vybíjení slonů a nosorožců bojovat“ už dávno by tato zvířata nebyla na listině ohrožených druhů a části jejich těl by zmizeli ze seznamu exkluzivního zboží.

V případě pálení slonoviny, rohů nosorožců, hoverboardů, gumiček, jde ve skutečnosti jen o jedno. O navýšení ceny toho, co spáleno nebylo. A tak se lidé mění ve zlatokopy s puškou a vybíjejí další a další zvířata, pro jedinou část jejich těl. V Japonsku každý rok zabíjejí tisíce delfínů v krvavé zátoce. V Číně se oslavuje svátek psího masa, při kterém je každoročně zabito přes 10.000 psů, jen proto, aby se ukojili choutky na zakázané sousto. A tak bychom mohli pokračovat.

Politické zdůvodnění, že se jedná o krok pro ochranu je LEŽ a lží zůstane i když ji zabalí do krásných čísel.

Je třeba si tyto skutečnosti uvědomovat a neskákat na lep hned všemu, co má hezké obrázky a křičí do světa TO JE PRO VÁS.  Často „Vy“ jste ti poslední, co křičící zajímá, první jsou oni sami a pak jejich kapsy naplněné jedničkami a nulami v domnění, že to je učiní šťastným

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …