Michael Rada: Parodie, ta business nezabije

05.01.2017 8:35

Tak tento kraťoučký slogan, či jingle mne napadl při přečtení rozsudku soudu v New Yorku ve věci žaloby podané společností Louis Vuitton na společnost nesoucí zajímavý název „Má jiná taška“, či v originále My Other Bag.

Michael Rada: Parodie, ta business nezabije
Foto: Archiv Michaela Rady
Popisek: Michael Rada

Šlo, jak jinak o vlastnická práva na design výrobku a kopírování výrobků této světoznámé značky, kterou v Čechách vidíte u tolika nakupujících nejen v Kauflandu a Lidlu, ale i ostatních řetězcích a na tržnicích.

Firma My Other bag (MOB) totiž vyrobila plátěnou nákupní tašku s potiskem kabelky s potiskem designu Louis Vuitton, jak ukazuje obrázek níže.

Pro ty, kdo by váhali. Vlevo originál, vpravo nákupní taška.

A teď to zajímavé. Soudce dal za pravdu menší firmě s oddůvodněním, že se nejedná o kopii výrobku, ale o parodii na něj. Jednalo se o soud druhé instance, který dal za pravdu rozsudku již vynesenému v předchozím řízení a i když jistě není všem dnům konec, o co se budou snažit všichni právníci této světoznámé značky, je to rozsudek přelomový.

Jeho přelomovost možná souvisí i s tím, že jen o 10 dní dříve, si dovolil Americký úřad poukázat na to, že čínské servery jsou plné kopií porušujících duševní vlastnictví autorů a majitelů. Korunu všemu dává v tuzemsku tak oslavovaný portál ALIBABA, či mezi občany oblíbenější ALIEXPRESS, které úspěšně zásobují tuzemské uživatele levnými napodobeninami drahých výrobků, které se často dokáží úspěšně vyhýbat nejen postihu za porušení obchodních dohod a ochrany trhů, ale i celním úředníkům.

S ohledem na čím dále větší oddanost místních politiků velké sestře, se brzy i díky našemu nekonečnému přátelství, začnou nejenom v tuzemsku, ale i zbytku Evropy, a to včetně té západní dostávat v tuzemsku poevropštěné výrobky včetně léků, náhradních dílů, potravin a mnoho dalšího, co by dříve muselo procházet přísnou kontrolou.

Nedá mi to nevzpomenout na příhodu s firmou domnívající se že tři pruhy stačí. Tato, resp. její právní oddělení napadlo místního distributora brýlí, že dováží a distribuuje kopie jejich brýlí. Je sice pravda, že se vyráběli ve stejných továrnách, na stejných linkách a dělali je ti samí dělníci, jen materiály byly odlišné a stejně tak i nenesli v žádném případě originální logo, ale naopak logo distributora.

Úsměvné bylo vyčíslení škody, ze strany právníků, kteří kalkulovali s ročním prodejem pěti tisíc kusů po třech tisících korunách. Toto indikované množství však prý odpovídalo 0,003% skutečného objemu, který se prodával v šesti zemích.

Jsem zvědav, jak dlouho bude trvat, než značka původu MADE IN CN, či MADE IN CZ, či MADE IN EU.

Pro ty z Vás, kdo si myslí, že to není možné, jen malá rada. Zkuste se podívat do celního zákona, tam zjistíte, že kouzlit neumí jen v Bradavicích.

K když jsem začal sloganem, dovolím si jím i skončit. Tento je však o maličko starší a Váže se na dobu, kdy v Plzni s velkou slávou otevíral YHPERMARKET TESCO Rokycanská, jehož management, či marketingové oddělení vypsalo veřejnou soutěž o nejlepší slogan. I já se účastnil a dodnes nechápu, proč vyhrál slogan jiný. Zde je tedy ten můj

V PLZNI V TESCO U HŘBITOVA

NAJDE KAŽDÝ, CO MU TŘEBA

PRO DĚDEČKY, BABIČKY

MAJÍ TAM I RAKVIČKY

P.S. co je špatného na tom, že mlsat chtějí i senioři?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…