Michael Rada: Plzeňský sen se splnil v Brugách

26.09.2016 12:10

Pro ty, kterým název města nic neříká, upřesnění. Bruggy leží v Belgii a patří k městům, která se snaží nejen zachovat svou historickou tvář, ale i rozvíjet podnikání. Oproti Plzni, se však snaží obé skloubit.

Michael Rada: Plzeňský sen se splnil v Brugách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pivo

A při té harmonizaci se povedlo nechtěně splnit český, nebo možná plzeňský sen.

Jaký?

PIVOVOD a to ne jen tak nějaký, ale dlouhý pět kilometrů.

Dokážete si to představit?

Vykrýt pětikilometrový okruh kolem lokálních pivovarů by mohlo zpříjemnit cestu k „cecíku“ mnohým. Věřím, že v tuzemsku by mohlo navíc dojít k propojení pivovarů a škol. Namísto nezdravých sladkostí, by se tak mohl čepovat božský mok Čechů.

A i když by se mohlo zdát, že právě pro koncové uživatele byl stvořen tento ráj, není to pravda. Myšlenka totiž byla zcela jiná. Město si totiž nechtělo nechat ničit stálým průjezdem stovek kamionů a cisteren krásnou dlažbu a historické centrum, proto souhlasilo s vyvedením pivovodu mimo centrum města, kde je umístěna stáčírna s kapacitou 12.000 lahví za hodinu.

Pro upřesnění nutno říci, že pivovar nese jméno DE HALVE MAAN a ve svém znaku má půlměsíc.

A přesně toto myšlení postrádám v tuzemské a komunální politice. Schopnost vidět dál, než jen na dno své vlastní kapsy, účtu, krabičky či sklenky.

Výše uvedená mapa indikuje celkem téměř 700 pivovarů a malých pivovarů. Představíte-li si kolem poloviny 5 km kruh, je vykryto docela dost plochy státu.

Ovšem důvodem není ani tak posouzení vykrytí republiky legální drogou, ale podívat se před volbami na komunální politiku. Všechny strany totiž slibovali před volbami minulými, že bude lépe. Voliči se budou mít po zvolení té, či oné strany určitě lépe, jejich auta budou mít kde parkovat a každý, skutečně každý, bude moci přijít a říci svůj názor.

Po několika málo týdnech po zvolení volič zjistí, že sliby odnesl podzimní vítr a s nimi i možnost na změnu, komunikaci, či vlastní parkovací místo.
Myslíte, že letošní volby budou jiné? NEBUDOU.

Sliby zůstanou nesplněny a miliony na kampaň budou utraceny do poslední koruny. Snad i proto je vhodný čas přemýšlet o tom, zda-li by to nešlo nejenom bez nich, ale i bez politiků.

Velice by mne totiž zajímalo, co by se stalo, kdyby k volbám nešel nikdo, čí jen minimum občanů ani zdaleka nesplňující zákonem stanovené limity. Předpokládám, že by totiž došlo, k rychlé změně zákona, aby i minimum, bylo dost.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.