Michal Kobza: Baba Jaga zmasakrovala Sobotkovi oranžové hejtmany

14.10.2016 15:14

Již malé děti vědí, že je v pohádkách a pověstech vykreslena Baba Jaga jako negativní a hladová stařena, která létá ve velkém opancéřovaném hmoždíři a odráží se tloukem. Během její návštěvy jednotlivých krajů duje vítr a stromy se musejí ohýbat až k zemi. Vlastní majetek si dobře střeží a její protivníky čeká zpravidla pečení ve vlastní šťávě. Tato figura zlé stařeny zhmotněné do osoby miliardáře a mediálního magnáta Andreje Babiše uštědřila ČSSD z pátku na sobotu drtivou porážku v krajských a senátních volbách.

Michal Kobza: Baba Jaga zmasakrovala Sobotkovi oranžové hejtmany
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Baba Jaga, ilustrační foto.

Hnutí ANO si připsalo úspěch v devíti krajích a zajistilo si postup čtrnácti kandidátů do druhého kola senátních voleb, zatímco ČSSD sčítá těžké ztráty. Strana přišla od roku 2008 o téměř tři čtvrtě miliónu voličů a to je obrovské číslo. Bohuslav Sobotka jako „správný muž na správném místě“ porážku bagatelizoval a nehodlá v žádném případě rezignovat na post předsedy strany. Přitom je zřejmé, že současný výprask v krajských a senátních volbách je jen předzvěstí další pravděpodobné prohry v nadcházejících sněmovních volbách, které se odehrají příští rok. Sobotka svedl prohru na malou volební účast a odklon části voličů ve velkých městech. Vlastní odpovědnost za debakl zásadně odmítá a hledá jiné viníky. Nakonec prohlásil, že by se měla ČSSD pod jeho vedením inspirovat u Pirátů a hledat u nich nové programové priority.

Česká a zahraniční média o porážce ČSSD informovala různě. Za zmínku stojí zahraniční tisk, jehož komentáře k českým volbám budou jistě objektivnější a vyváženější.

Například rakouský zpravodajský portál Nachrichten.at výsledek krajských voleb v Česku zhodnotil titulkem: „Andrej Babiš na cestě do čela státu.“ Dále server píše „Babiš šikovně využil vzrůstající odpor voličů k tradičním politickým stranám. Těží z toho, že si hraje na nepolitika. Politici jsou podle něj zkorumpovaní, neschopní a slibuje vést stát jako firmu.“ Závěrem zprávy ale server dodává, že firmy impéria českého miliardáře vyšetřuje Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF. „Peníze, které proudí z Brusselu do Česke republiky, se Babišovi sotva vyhnou.“ uzavírá rakouský server komentář. Například Die Zeit napsal, že „výhercem krajských voleb se stalo populistické hnutí ANO a premiér Sobotka sklízí porážku“. Komentuje také výsledky voleb, ve kterých liberálně-populistické hnutí získalo 21,3 procenta hlasů a ČSSD pod vedením premiéra Bohuslava Sobotky pouze 15,3 procenta hlasů voličů. Deník nezapomněl otisknout Babišův slogan „ANO, bude líp“ ( „Ja, es wird besser“) a vyhodnocuje krajské volby jako generální zkoušku před hlavním střetnutím, které se uskuteční v příštím roce při parlamentních volbách. Závěrem Die Zeit připomíná Babišovu ekonomickou moc a zamýšlí se nad kritikou opozice, která Babišovi vyčítá vliv nad vlastním mediálním impériem“.

ČSSD se v současnosti bude v předvolebních průzkumech nacházet kolem 15 procent. V dalších průzkumech, které za několik týdnů vyjdou, může podpora nadále klesat až k hranici 13 - 10 procent. Reálné preference mohou být ještě horší. ČSSD pod vedením Sobotky přestala totiž hájit tradiční hodnoty a sociální stát. Na stranu mladých rodin s dětmi, postižených a seniorů se staví jen slovně. Sobotka neotevřel otázku revize církevních restitucí a možnosti zavedení druhé sazby korporátní daně. Nepřináší žádnou programovou inovaci. Strana jednoduše začíná modrat a nehají sociální skupiny lidí, kteří ji volili v minulosti. Proč hledat jinde, když ČSSD opouštějí tradiční a skalní voliči. Bude Sobotka hledat potencionál v ODS, KDU-ČSL, nebo dokonce u voličů TOP 09? Odpovědnost za drtivou porážku a sestupnou trajektorii jedné z nejsilnějších vládních stran nese převážně její předseda a jeho nejbližší spolupracovníci. Lídr strany vykresluje obraz směrem k voličům a udává hlavní směr. Byla to také již zmíněná programová vyprahlost a arogance některých regionálních stranických bafuňářů, které lidi od voleb odradilo, nebo volili jinak. Sobotkovo vedení strany je pro voliče nečitelné a chybí mu tah na branku.

V krajských volbách se naplno ukázalo, jak Sobotkova politika oslovuje stále menší část voličů, který každou další porážkou mizí. Sobotka jako muž špatných činů a rádců by si měl vzít přiklad z bývalého premiéra a předsedy vlády ČSSD Jiřího Paroubka, který z vedení strany odešel po vyhraných parlamentních volbách v květnu 2010. Jeho výsledek byl vítězný, ale bohužel nestačil na sestavení vládní koalice, která by hájila program strany s kterou šel do voleb. Vláda byla nakonec složená z ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Jejich diletanství a korupční aféry máme dodnes všichni v živé paměti. ČSSD si v současné době líže krvavé rány a Andrej Babiš pravděpodobně směřuje úspěšně do závěrečného tažení proti nevýraznému vedení ČSSD. ANO již dnes zbrojí personálně, finančně a marketingově na generální zteč, která se uskuteční v příštím roce. Zajimavé je sledování vyjednávání koalic v krajích, kde Andrej Babiš zvítězil v devíti krajích a ČSSD ve dvou.

Povolební vyjednávání ukázalo, že hnutí ANO zůstane v opozici v řadě krajů, přestože vyhrálo. Lídři kandidátek ČSSD v Pardubickém kraji, Královohradeckém kraji a Plzeňském kraji obešli hnutí ANO s jinými subjekty. Je zcela pochopitelné, že si stávající hejtmani a lidé ve vedení chtěli udržet svůj vliv na chod jednotlivých krajů. Babiš jim obratně vládnutí krajů přenechal a řekl, že na hejtmanech vyloženě netrvá. Tyto účelově slepené koalice v krajích chytře využije k dalšímu kontru a oslabování ČSSD, neboť posty hejtmanů existenčně nepotřebuje. Ve vlastních a spřátelných médiích bude neustále přiživovat krajské spojenectví ČSSD, ODS a například s KDU-ČSL a možná ji přetaví na reálnou hrozbu spolupráce v nadcházejících parlamentních volbách, tedy chytří to hoši. Již dnes můžeme číst články, kde Babiš upozorňuje na spiklenecké teorie jiných mocenských zájmů a hovoří o podrazu na voliče a na jeho hnutí ANO.

Výsledek krajských voleb je selhání politiky sociální demokracie na centrální a částečně i na krajské úrovni. Varovných signálů přišlo v minulosti již mnoho aniž by je vedení strany reflektovalo. Proto se pravděpodobně můžeme připravovat na oligarchizaci české společnosti. Vítězem příštích parlamentních voleb Bohuslav Sobotka určitě nebude, protože voliči ČSSD bratříčkování odlišných ideologických směrů tvrdě potrestají. A tak se zdá, že už nejde o voliče ČSSD, ale více o tajemné kšefty v pozadí.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…