Michal Kobza: Ďáblové s tváří anděla

12.09.2016 9:34

V Bakalonovinách mne zaujal článek, který informoval české čtenáře o skutečnosti, „že česká minimální mzda je jedna z nejnižších v Evropské unii“. Hospodářské noviny pod taktovkou miliardáře Bakaly dále uvádí: „Víc peněz než Češi berou Slováci, Chorvati či Estonci“. Po přečtení textu musel člověk neznalý poměrů uronit doslova slzu. Bakala je vlastně český filantrop s pojistkou amerického pasu, vydavatel a sponzor řady společenských akcí, knihovny Václava Havla a má starosti o výši životní úrovně obyčejných lidí. Na veřejnosti se o něm smí říkat pouze krásné věci.

Michal Kobza: Ďáblové s tváří anděla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Voliči, kteří neznají souvislosti, mohou nabít dojmu, že Zdeněk Bakala je doslova starostlivý otec českých občanů. Není od věci tedy znovu připomenout, že to byl právě on, který se v roce 2010 veřejně chlubil, že zabránil vzniku vlády ČSSD pod vedením Jiřího Paroubka. Tento „přítel a lidumil“ nízkopříjmových skupin obyvatel podpořil v roce 2010 před sněmovními volbami konkurenční projekty stran ODS, TOP-09 a VV v řádech miliónů korun. Z. Bakala si touto štědrostí chtěl pouze pojistit náklonost těchto stran, aby nemusel splnit svůj slib o prodeji 44 000 bytů nájemníkům za 50 000, tedy za přijatelnou cenu. Během svého podnikání v České republice vyvedl se svým společníkem z OKD částku 100 až 120 miliard neznámo kam, aby v dnešní době vytunelovaná společnost žádala peníze na zajištění výplat pro horníky po státu.

V roce 1997 udělal Bakala s přítelem pravdy a lásky Karlem Schwarzenbergem jeden z další řady super obchodů. Tito pravdoláskaři překoupili státní podíl Becherovky a přeprodali jej francouzským investorům. Je pravděpodobné, že na oplátku nechal Z. Bakal z Karla Schwarzenberga vytvořit marketingový „zázrak“ s čírem a fajfkou. Jeho vlastní i spřátelená média, která v té době byla na straně ODS, TOP-09 a VV vykreslila Karla Schwarzenberga jako úspěšného aristokrata, symbol morálky a vznešenosti. Po skončení této vlády byl Karel Schwarzenberg oznámkován jako nejhorší ministr zahraničí od roku 1989. Podařilo se mu zhoršit obchodní vztahy s Čínou, Ruskem a dalšími státy, které prostřednictvím různých neziskových organizací vinil porušováním lidských práv.

Sobotka udělal se Z. Bakalou obchod snů

Karel Schwarzenberg zkrátka patří mezi nezapomenutelné postavičky Nečasovy vlády, které v našem státě napáchaly mnoho škod. Společně s Miroslavem Kalouskem se stali hlavními režiséry nepopulárního zákona o církevních restitucích, proti kterým se postavila většina veřejnosti. V hloubi duše bylo všem pánům úplně jedno, že během vlády, na které se podíleli, docházelo k enormnímu nárůstu osobních bankrotů, exekucí a lidských tragédií. Nečasova vláda znamenala také těžké období pro živnostníky a firmy. Pravicové vlády, za jejichž vládnutí nese nezpochybnitelný podíl odpovědnosti i Z. Bakala, doslova zadupaly růst české ekonomiky. České domácnosti výrazně zchudli z důvodu neúměrného růstu základních životních nákladů, lidé se v těchto letech museli mnohem více zadlužovat, rostl počet rodičů, kteří si nemohli dovolit pořídit dětem školní pomůcky, kroužky a dokonce i obědy. Rovněž média mlčela a zlehčovala obrovskou nezaměstnanost, která se blížila k hranici 600 000 tisíc.

Během Topolánkovy a Nečasovy vlády jsem v Hospodářských novinách téměř nikdy nezaznamenal fakta, která by výše uvedené popisovala. A tak si prostý občan mohl myslet, že se mu vlastně žije dobře. Přátelům pravdy a lásky je totiž úplně jedno, jak se naší republice daří a odkud pocházejí peníze. Ohánějí se morálkou a neustále se na oko spojují s bývalým prezidentem Václavem Havlem a jeho knihovnou sponzorovanou Z. Bakalou. Kde je ta pomyslná hranice morálky, když jim nevadí, že knihovnu sponzoruje člověk, o kterém v minulosti vrchní soud pronesl, že se o Bakalovi smí veřejně říkat: „Chová se jako gauner“. V posledním roce jsem v Hospodářských novinách měl možnost zaznamenat několik článků, které podporovaly současného premiéra a předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Rozum mi to nebere, protože tento deník býval jedním z úhlavních nepřátel ČSSD. A tak mě napadá pouze jedna otázka. Jestli se Bakala nesnaží nad premiérem držet ochrannou ruku. Bohuslav Sobotka totiž v roli ministra financí udělal přes osobního přítele a advokáta Radka Pokorného se Z. Bakalou obchod snů, jehož nitky směřují do OKD.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…