Michal Kobza: Titanik tradičních parlamentních stran nabírá vodu

12.02.2016 16:05

Neoblíbená Topolánkova vláda ODS, KDU-ČSL a Zelených i Nečasova vláda ODS, TOP O9 a VV a v současnosti také slábnoucí ČSSD patří k hlavním příčinám, které pravděpodobně povedou k vítězství Andreje Babiše v podzimních krajských volbách a o rok později ve volbách parlamentních.

Michal Kobza: Titanik tradičních parlamentních stran nabírá vodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Na české politické scéně tak můžeme očekávat setrvalý pokles podpory tradičních politických stran, na které byli voliči zvyklí. Pravicové strany ODS a TOP O9 už pravděpodobně zachránit nepůjde, ale pasažéři v ČSSD mají ještě šanci na sobě zapracovat. Bohužel to zřejmě nebude Bohuslav Sobotka, který by mohl zatáhnout za pomyslnou záchrannou brzdu a vyvedl současnou ČSSD z těžké defenzívy a krize.

Těch příčin, na které může Andrej Babiš neustále upozorňovat a útočit tím nepřetržitě na tradiční strany ODS, TOP-O9 a ČSSD, je celá řada. Zavedené pravicové strany jsou bez nápadu, řešení a osobností, které by pomohli restartovat zničené značky. Jejich trápení se může dlouhodobě pohybovat kolem 5-8 % volebního potencionálu až do samotného konce, kdy se neprobojují ani do poslanecké sněmovny. TOP 09 se dnes v reálných preferencích pohybuje kolem 5-7 % a mohou pro ni být klidně konečné krajské volby bez Starostů, kteří půjdou do voleb na vlastní pěst. "Modří ptáci" jsou na tom o něco lépe, když se pohybují mezi 7-8 %. ODS byla na sestupné trajektorii již za Topolánkovy vlády po prosáknutí praktik pobočníka předsedy ODS Marka Dalíka na centrální úrovni a Romana Janouška s Pavlem Bémem na úrovni politiky ve větších městech a také v krajích.

Například bývalý prezident Václav Klaus se v minulosti v rozhovoru pro Lidové noviny o arogantní Topolánkově vládě vyjádřil takto: ,,Topolánkova vláda byla nejvíce zlobovaná v celé naší historii“a hovořil o temném světě kolem Topolánkova poradce Dalíka. Smutné je, že neoblíbený Topolánkův kabinet vznikl zradou dvou poslanců z ČSSD Miloše Melčáka a Michala Pohanky, kteří nevyslyšeli žádost Jiřího Paroubka, aby nezrazovali program i voliče sociální demokracie. J. Paroubek ještě těsně před hlasováním poslal oběma pánům dopis, aby plánovanou trojkoalici nepodpořili. „Tato vláda by přivedla zemi zu grunt“, otiskla média jeho vyjádření. Pojďme si v krátkosti připomenout jak k celé záležitosti došlo.

Koalice ODS, KDU-ČSL a Strana zelených měla ve dvousetčlenné sněmovně 100 hlasů. Topolánek musel hledat podporu u levicových stran. U zástupců KSČM zřejmě nepochodil a tak oslovil všechny poslance z ČSSD. Z jejich řad se mu podařilo přetáhnout Melčáka s Pohankou, kteří před hlasováním opustili sál. V záloze měli ještě další pojistku z ČSSD a to poslance Petra Wolfa, který je v současné době pravomocně odsouzený za zneužívání dotací a je na útěku před výkonem trestu. Poslanec Wolf ze sebe záměrně udělal hlupáka a zpackal hlasování, protože nedodržel přesně předepsanou formulaci a jeho hlas byl započítán, že se zdržel hlasování. Až o několik let později vyšlo také najevo, že za vznikem Topolánkovy vlády stál v pozadí také Miloš Zeman a jeho dvorní komorník Šlouf, neboť oni pravděpodobně přesvědčili oba poslance Melčáka a Pohanku k podpoře Topolánkovy koalice.

S jejich podporou tak mohla odstartovat éra korupčních afér a přešlapů, o kterých veřejnost neměla ani zdání. Proč to Miloš Zeman udělal? Hledejme za tím pouze jeho osobní mocenské zájmy a vazby. Deník Právo ve svém komentáři napsal toto: „Vláda Mirka Topolánka nikdy neměla vzniknout, protože vznikla korupcí, díky korupci i trvala a vládla s arogancí takřka vyzývavou“.

Dnes již víme, že lobbistické zájmy, kterým nepodlehla v takové míře žádná jiná vláda, zasely volební pokles ODS, který sklidil v parlamentních volbách Petr Nečas. Po sestavení vládní koalice ODS, TOP-O9,VV vznikla prefabrikovaná koalice ve složení Nečas-Nagyová za ODS, Miroslav Kalousek TOP-09, pán s napoleonským syndromem Vít Bárta a jeho figurka Radek John za VV, kteří si odnesli dokonce horší známku na vysvědčení nežli ti předešlí. Občané ji označili v průzkumech jako nejhorší polistopadovou vládu. Z hlediska pravicového voliče bylo především nepochopitelné zvyšování daní a nečitelná politika směrem k podnikatelským sférám. Špatná až nesmyslná hospodářká politika přivedla zemi k hospodářskému poklesu, který se odrazil na ekonomické kondici řady českých podniků, kterým klesl zisk a musely propouštět zaměstnance.

Kalouskova vládní parta zapříčinila odklon části pravicových voličů k ANO především špatným vládnutím v době hospodářské krize, kdy řada podnikatelů potřebovala podat pomocnou ruku a to napumpováním peněz do české ekonomiky. Nesmyslné škrty poslaly ke dnu nespočet firem, které nepřežily řádění bývalého ministra financí. Na levicové voliče byla aplikována vyloženě krutá asociální politika cílená na slabší výdělečné jedince, rodiny, postižené, seniory a matky samoživitelky. Domácnosti neměly z čeho utrácet volné finanční prostředky a nemohly tak v žádném případě pomoci k spotřebitelské poptávce a hospodářskému růstu. Nečasova vláda byla vláda amatérů.

V Hyde parku například Miloš Zeman označil jepičí ministryni obrany Karolínu Peak a ministra zemědělství Petra Bendla takto: „Karolína Peak prý nepozná tank a Petr Bendl nepozná žito od pšenice. Nit suchou nad touto vládou nezanechal ani Jiří Paroubek, který vládu opakovaně kritizoval. „Tato vláda dokázala již za pouhé dva roky zkompromitovat pojem parlamentní demokracie a tržní ekonomiku“. Vláda Petra Nečase pokračovala v rychlém navyšování státního dluhu státu a prosadila důchodovou reformu, která byla naštěstí Sobotkovým kabinetem zrušena. Odhlasovala církevní restituce, proti kterým se vyslovila většina občanů České republiky. Sedmileté vládnutí pravice totálně podkopalo jakoukoliv důvěru občanů v tradiční pravicové strany. Volič pravice bude po těchto hrůzných zkušenostech hledat zřejmě jinde a může to být právě hnutí ANO Andreje Babiše. Pokud nabídne čitelnou politiku s jasnou vizí do budoucnosti, může delší dobu na české politické scéně dominovat.

Současná ČSSD rezignovala na prosazování vlastních programových priorit a nemá silného lídra. K volebnímu úspěchu ji nepřidá ani četná spolupráce s ODS na krajské i komunální úrovni, jak se ukázalo v kauze hejtmana Rozbořila. Levicový voliči ČSSD jsou z takové politiky zklamaní a nelze vyloučit, že část jich zůstane doma nebo podpoří Babišovo ANO. ČSSD má ještě šanci jak nepříznivou situaci zvládnout a změnit. Se stávajícím vedením válčícím s prezidentem Zemanem to patrně nepůjde.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …