Michal Koudelka: Vstřícné gesto k veřejnosti

01.11.2016 15:02

Slovo ředitele BIS k veřejné výroční zprávě

Michal Koudelka: Vstřícné gesto k veřejnosti
Foto: bis.cz
Popisek: Odznak BIS

Vstřícné gesto k veřejnosti

Stejně jako v předcházejících letech i v tomto roce pokračuje Bezpečnostní informační služba ve svém vztahu k veřejnosti s tradicí vstřícných gest. Jinými slovy: uvolňujeme veřejnou výroční zprávu, obecně shrnující naši práci, naše poznatky a výsledky. Slovo vstřícnost je důležité a chci je zdůraznit. Vím, že po seznámení s textem leckdy vyvstávají u čtenářů rozpaky: nic konkrétního jsme se nedozvěděli, je to jen neadresné povídání, má vůbec smysl takovou zprávu vydávat? Podobných otázek, mířících na naši adresu bývá řada, jsou legitimní a v zásadě jim rozumím. O to víc mě bude těšit, pokud se mi podaří alespoň některé pochybnosti a rozpaky rozptýlit.

Základní premisou je v případě BIS podmínka, kterou nelze odstranit ani obejít. Pokud má zpravodajská služba plnit své úkoly a poslání, musí pracovat - vždy za přísného dodržování zákona - v utajeném režimu. Bezpečnostní informační služba není úřadem státní správy. A tento fakt je třeba vnímat a respektovat i ve vztahu k její veřejné výroční zprávě.

Nikdo a nic nám neukládá a nenařizuje o práci zpravodajské služby každoročně veřejně referovat. Jde výhradně o naše rozhodnutí, jehož motivaci jsem naznačil ve svém předcházejícím úvodním textu. Jsme placeni daňovými poplatníky, kteří mají právo vědět - byť v obecné formě - jak pracujeme a jaká jsou naše zjištění. Je také pouze na nás, co ve veřejné výroční zprávě uvedeme a co nikoliv. Pokud to či ono nezmíníme, neznamená to, že se danou věcí nezabýváme. Za každým sdělením si samozřejmě stojíme a je opřeno o naše poznatky.

Jsem si dobře vědom, že informace, které ve veřejné zprávě předkládáme, jsou neadresné, vyjadřujeme se obecně, často jen v náznacích. Musí to tak být. Otevřenost směrem k médiím a k veřejnosti by přinesla závažné komplikace a ve svém důsledku práci zpravodajské služby paralyzovala. Především musíme chránit agenturní zdroje, tedy spolupracovníky, kteří nám poskytují mimořádně cenné, jedinečné informace a jsou největším bohatstvím každé zpravodajské služby. Pomáhají státu a zákon nám ukládá je chránit a nikdy neprozradit. Leckdy i sebemenší zmínka, vyslovená v určitém kontextu, by je mohla dekonspirovat a v mnoha směrech - třeba i na životě - ohrozit. Problém je také ve zpravodajské informaci. I když je vysoce věrohodná a ověřena z několika zdrojů, velmi často chybí důkaz. Jeho obstarání není úkolem zpravodajské služby, ale patří k náplni práce orgánů činných v trestním řízení. Zveřejnění poznatků, které se neopírají o důkazy, by vyvolalo složité spory.

Jasná a cílená sdělení obsahují výroční zprávy, určené našim adresátům - vládě a prezidentovi republiky - které jsou zpracované a předkládané v utajeném režimu. A konkrétní jsme i v našich průběžných, neveřejných výstupech. V roce 2015 jsme našim adresátům předali 600 aktuálně znějících materiálů a dalších 300 výstupů jsme adresovali české policii, rozvědce, vojenskému zpravodajství a některým státním orgánům.

Mnohé z toho, co jsem uvedl vysvětluje, proč nelze naši práci na základě veřejné výroční zprávy hodnotit. Jakékoliv posouzení, vycházející z obecných informací, je vždy velmi ošidné a zavádějící. Kvalifikovaně hodnotit práci Bezpečnostní informační služby mohou pouze naši adresáti, kteří přijímají konkrétní výstupy. Pouze oni mohou mít - a mají - jasný a úplný přehled o tom, čím se zabýváme a jaké jsou naše výsledky.

A ještě poznámku k často kritizované časové prodlevě, s kterou veřejnou zprávu vydáváme. Publikujeme ji až poté, kdy si adresáti přečtou a projednají naši výroční zprávu, zpracovanou a předloženou v utajeném režimu. Oslovit veřejnost ještě před tím, než se vláda seznámí s poznatky neveřejné výroční zprávy, by bylo krajně nevhodné, nefér a neprofesionální.

plk. Ing. Michal Koudelka

Zdroj: bis.cz

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.