Michal Kozub: Důvěra v ekonomiku mírně roste, věří jí hlavně podniková sféra

25.05.2015 16:29

Důvěra v ekonomiku v květnu mírně vzrostla. Celkově se zvedla o 0,3 bodu, což je zanedbatelná změna. Pohled na delší řadu ukazuje, že důvěra v ekonomiku se pohybuje neustále mezi 7 a 12 body, což je průměrná hodnota a fakticky odpovídá stavu, v jakém je nyní ekonomika.

Michal Kozub: Důvěra v ekonomiku mírně roste, věří jí hlavně podniková sféra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V posledních třech měsících je prakticky bez hnutí okolo 10 bodů. Znamená to, že podnikatelé i spotřebitelé vnímají situaci relativně dobře. Ve srovnání s tím, jaká byla situace v roce 2013, jde o zásadně lepší situaci.

Zatímco celkový index je takřka beze změny, tak při rozčlenění na podnikatele a spotřebitele je vidět rozdíl. Důvěra spotřebitelů v posledních čtyřech měsících mírně klesá. V lednu byla na svém maximu, a od té doby se postupně po desetinkách zmenšuje. A to i přesto, že nezaměstnanost dále klesá a inflace nijak zásadně neroste. Prvotní impuls, který přineslo ekonomické oživení, odezněl a tak se důvěra vrací k normálu. Není to ale důvod k panice. Tak silná důvěra v ekonomiku, jako byla před několika měsíci, byla nadhodnocená a dlouhodobě neudržitelná. Proto současný pokles je spíše návrat k normálním hodnotám než vyjádření nedůvěry. Obavy spotřebitelů z růstu cen nebo růst nezaměstnanosti nijak nerostou.

Mírné zlepšení situace pak přichází z podnikatelské sféry. Hlavně v oblasti služeb dochází pozvolnému zlepšování nálady a také ve stavebnictví. To reaguje na letošní oživení, kdy konečně stavebnictví začíná mít více zakázek. K optimistické situaci má sice ještě daleko, přesto trend je pozitivní. Podobně to je v sektoru služeb. Tady je cesta k úplnému oživení ještě dlouhá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…