Michal Kozub: Statistika mezd nepotěšila

11.03.2014 11:45

Statistika mezd v posledním čtvrtletí posledního roku příliš nepotěšila. Průměrná mzda totiž klesla o 1,8 %. K tomu navíc rostly ceny, a tak meziročně mzdy reálně klesly o 2,9 %. Jde částečně o statistický vliv, protože výsledek je srovnávaný s posledním kvartálem roku 2012.

Michal Kozub: Statistika mezd nepotěšila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V tom období ale řada firem vyplatila své roční bonusy předčasně, aby se vyhnuly tzv. solidární dani. Proto uměle narostla srovnávací základna a tentokrát přišel větší propad. Ale naopak první čtvrtletí letošního roku by mělo být ve výsledku pozitivnější.

Za celý rok vzrostla mzda jen o desetinu procenta. V absolutním měřítku to je o pouhých 16 Kč a to jasně ukazuje, v jaké situaci byla česká ekonomika v roce 2013. Rostoucí nezaměstnanost a stagnace mezd potvrzuje, že ekonomika byla pod tlakem krize. Po očištění o vliv inflace pak reálná průměrná mzda klesla o 1,3 %. To je zjevný pokles kupní síly obyvatel, který ve spojení růstu cen potravin celkově oslabuje poptávku obyvatel. Letošní rok by ale už měl být pozitivnější.

Absolutní průměrná mzda na konci roku byla 26.637 Kč. V jednotlivých regionech je ale výrazně odlišná. Tradičně nejvyšší mzdy byly v Praze, kde průměrná mzda dosahuje hranice 34,4 tisíc korun, naopak minimum bylo v Karlovarském kraji se mzdou necelých 23 tisíc korun. I když Praha dominuje se svými platy, došlo tady k výraznému meziročnímu poklesu o téměř 5 %. To je dané právě vyplácením bonusů na konci roku 2012.

Průměrná mzda ale neukazuje, jak jsou jednotlivé výsledky rozložené mezi obyvatele. K tomu je vhodnější medián, který je výrazně nižší. V posledním čtvrtletí byl medián 22.288 korun. Rozdíl oproti průměru ukazuje, že průměrné mzdy táhnou nahoru lidé s vysokými příjmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.