Michal Majzner: Na Pražském Majdanu vystoupily osobnosti a vznášel se Putler

22.09.2014 20:26

V neděli 21.září pokračoval takzvaný Pražský Majdan na Staroměstském náměstí velkým večerem s osobnostmi. Již na začátku večera kolem páté hodiny byla vztyčena obrovská podobizna "Putlera", součást dlouhoobého happeningu Dekomunizace.cz. Asi 150-200 lidí dále přihlíželo proslovům na podporu Ukrajiny od europoslance Pavla Svobody a Jaromíra Štetiny. Druhý jmenovaný pronesl vzkaz ruským matkám v jejich jazyce a připomněl jim tak mimo jiné tisíce zabitých ruských vojáků již při válce v Čečensku.

Michal Majzner: Na Pražském Majdanu vystoupily osobnosti a vznášel se Putler
Foto: Katerina Skrypnik
Popisek: Putler nad Prahou

Mezi hudebními vystoupeními promluvil také Michael Kocáb a Martin Bursík, kteří představili novou petici, která kritizuje premiéra a prezidenta, za postoj ke konfliktu na Ukrajině a k Rusku. Postoj se podle nich dá označit jako "ani ryba, ani rak". Mezi dalšími promluvil i odstupující místopředseda Rady vlády pro národnostní menšiny při české vládě Igor Zolotarev

Organizátoři Pražského Majdanu se snaží již několik týdnů protesty přesvědčit premiéra Sobotku, aby změnil postoj k sankční politice vůči Rusku. "Například v nedávném výzkumu veřejného mínění se 57% českých občanů vyjádřilo, že uvalení sankcí je správné. Myslíme si, že náš premiér nedělá svou práci v zahraniční politice dobře. Proto jsme mu poslali pozvánku, aby nám strategii vlády vysvětlil." To podotýká jeden z organizátorů, Michal Majzner.

 

Pozvánka pro premiéra Bohuslava Sobotku

Vážený pane premiére,

obracíme se na Vás jako občané České republiky a Evropané žijící v ČR, kterým není lhostejný osud Ukrajiny a mají velkou obavu z agresivní politiky Kremlu. Rádi bychom Vás pozvali na Staroměstské náměstí, kde každý víkend pokračuje tzv. Pražský Majdan, protestní a zároveň diskusní shromáždění na podporu Ukrajiny. Velmi bychom si vážili toho, kdybyste se Vy nebo některý zástupce vlády s námi přišli podělit o strategii, kterou vedení naší země vůči konfliktu na Ukrajině zastává. Považujeme za důležité zmínit, že v nedávném výzkumu veřejného mínění se 57% českých občanů vyjádřilo, že uvalení sankcí je správné. Domníváme se, že pakliže sdílíme hodnoty s organizacemi, jichž jsme členy (EU, NATO), měli bychom s nimi sdílet i strategický postup. Máme za to, že sankce jsou jediný účinný mírový prostředek a jsme pro jasnou proaktivní strategii české vlády. Zveme Vás proto, abyste nám mohl ozřejmit svůj postoj, abychom jej mohli lépe pochopit.

 

S pozdravem pořadatelé Pražského Majdanu

 Michal Majzner

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…