Michal Rubáš: Václav Klaus mladší píše na dluh

25.12.2016 18:57

Od pravicového komentátora v českých poměrech člověk očekává zhruba tolik, že bude vypisovat přivlastňovací zájmena velkými písmeny nebo vyčítat levici zavedení volného pohybu osob (tohoto základního pilíře kapitalismu bez přívlastků) do Evropy.

Michal Rubáš: Václav Klaus mladší píše na dluh
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Václav Klaus mladší na besedě v ostravském knihcentru

Václav Klaus mladší poskytuje však nejen tyto subtilní analýzy. Obrací se na své nedočkavé čtenáře i s jinou moudrostí, která jakoby vypadla z repertoáru ODS v době její největší slávy: venkovské hostinské bychom neměli obtěžovat registračními pokladnami ani protikuřáckou regulací i z toho důvodu, že jsou to osoby, které „od státu v jádru nic nechtějí".

Interpretovat tuto formulaci, která jako by usilovala o přízeň té nejzakouřenější alkoholové místnosti, není vůbec snadné. Václav Klaus ml. jí jistě nemyslí, že se majitelé venkovských hospod vznášejí po způsobu finanční oligarchie vysoko nad infrastrukturou veřejného školství, zdravotnictví, dopravy nebo bezpečnostních složek. Autor má na mysli asi to, že můžeme být rádi, když tito lidé, nacházející se na hraně plnění zákonných povinností, vytrvávají ve své podnikatelské činnosti, protože jejich alternativou je čerpat sociální dávky a pobývat v nezaměstnanosti. Výraz „od státu nic nechtít" se zdá tedy dávat alespoň nějaký smysl pouze v kontextu dost radikální nevolby, kterou někteří naši svobodní podnikatelé svojí aktivitou každodenně realizují.

Je přitom příznačné, že pravicový komentátor, který se vyjadřuje k zákazu kouření v restauracích, naprosto ignoruje klíčový argument jeho zastánců, totiž ochranu zaměstnanců provozoven před pasívní intoxikací cigaretovým kouřem. Na rozdíl od majitelů hospod jim pravděpodobně svobodu vyhnout se dotčenému venkovskému pracovišti přisuzuje. Však už Hegel s Marxem předpokládali, že pracující osoby sloužící jsou posléze nadány vyššími schopnostmi a vyšší inteligencí než jejich vlastníci či velitelé. Možná tedy působí v hlubinné struktuře odmítání protikuřácké legislativy VUML nebo nějaký svazácký seminář. I když od Marxe nic jakoby nechtějí, přece mu nakonec pravicoví komentátoři něco ze svých honorářů dluží.

Pro většinu českého obyvatelstva zatíženého půjčkami a úvěry může být v době všeobecného bilancování potěšující, že se v tomto ohledu nacházejí na jedné lodi s tou nejinteligentnější částí české pravice. Proč by koneckonců všudypřítomná zadluženost nemohla posloužit jako základ pro zkušenost nevšední sounáležitosti, tolik potřebné pro konsolidaci této části našeho politického spektra?

Text Václava Klause ml. ZDE.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…