Michal Rusek: Jak Respekt vrtí psem aneb cenzura novináře Spurného

17.10.2017 18:26

...je to hra, na kterou jsme přistoupili, která není v pořádku, která vlastně i tu atmosféru před volbami do velké míry znejisťuje, protože voliči už nemají ponětí, co je pravda, co je hra a jak to je. Mám obavu z toho, že tyto anonymní zdroje se jaksi stávají samozřejmostí našeho politického nebo našeho mediálního života. Toto je problém, protože to ovlivňuje volby sekundárně, ve druhé bázi. Toto ovlivňuje volby tím, že lidé nevědí, z jakých informací si mají skutečně vybírat.

Michal Rusek: Jak Respekt vrtí psem aneb cenzura novináře Spurného
Foto: Michal Rusek
Popisek: Koláž

Výběr klíčových pasáží z rozhovoru M. Veselovského s J. Spurným z Respektu doplněný titulky najdete zde: Proč nezveřenil Respekt avizované odhalení zdroje Šuman? (video)

Avizovaná analýza, kterou Respekt vědomě odložil – proč?

Jako kus modré čisté oblohy zapůsobilo DVTV ze dne 9. října 2017 s názvem Vím, kdo založil účet Julius Šuman, ta parta nepůsobí dvakrát přesvědčivě, říká Spurný. Konečně se našla novinářsky silná a přesvědčivá osobnost, které začalo být divné, že neznámý anonym ze svého twitterového účtu s názvem JULIUS ŠUMAN posílá noty domácí politice, ale hlavně i to, že podle nich politici skutečně hrají. Současně důrazně upozornil, že tato situace není ani normální, ani důstojná, zkrátka cokoliv, co by se mělo stát všední výbavou naší politické kultury a zůstat zde natrvalo. V tomto videu, které vyšlo ještě 14 dnů před volbami, upozornil, že v příštím Respektu (měl na mysli pondělní vydání 16. 10. 2017) vyjde detailní reportáž rozkrývající pozadí této letošní volební kauzy. Ale nevyšla. Místo toho Respekt uvedl na svém webu následující:

„Aktualizace 15. 10. 2017: Získali další důležité informace v této kauze, které je třeba důkladně prověřit. Nechceme publikovat nic, o čem nemáme jistotu, že je to pravda, a co by navíc mohlo zasáhnout do předvolební debaty. Proto publikování avizovaného článku odkládáme a na tématu dále pracujeme."

A v tištěné pondělní verzi napsal šéfredaktor Respektu Erik Tabery podobně:

výřez kopie stránky Respekt

Julius Šuman říká, co chce, Respekt nápadně mlčí – podivná souhra?

Na celé věci je pikantní zejména fakt, že zatímco anonymní Šuman svými „příspěvky" určuje chod poslanecké sněmovny nebo vznik vyšetřovací komise a zcela nekontrolovatelným způsobem „hýbe politickou scénou" až do té míry, že veřejnou debatu doslova „moderuje", tak šéfredaktor Respektu Erik Tabery říká „nechceme publikovat nic, co by zasáhlo do předvolební debaty". Přitom poslední předvolební Respekt z 16. října 2017 se volbami zabývá a dokonce má speciální přílohu s názvem Volby 2017.

Přestože neznáme skutečné důvody, proč novinář Jaroslav Spurný z Respektu dostal „červenou", je v tento okamžik na základě videa DVTV téměř jisté, že by uvedení této informace ještě před volbami pomohlo veřejnosti zásadním způsobem v orientaci. Jenže rozkrytí identit podnikatelských skupin za oběma twitterovými účty by zřejmě posílilo preference hnutí ANO. A to si šéfredaktor Erik Tabery a mnozí jeho čtenáři nepřejí.

Tabery tedy napsal, že nechce zasahovat do předvolební debaty. Ale co jiného je zatajování takto důležitých faktů profesionálními novináři?

Autor tohoto textu může spolu se čtenáři jen spekulovat, jaká diskuse se musela odehrát mezi novinářem Jaroslavem Spurným a jeho šéfredaktorem Taberym, když musel změnit svůj původní plán a zrušil týden dopředu ohlašovanou analýzu kauzy Šuman, tedy i rozkrytí podnikatelských skupin. Vždyť ještě v DVTV jasně říkal následující:

„Já ten článek chci zveřejnit příští týden v Respektu." Dnes už víme, že oproti avizovanému plánu článek nevyšel a Respekt takto „uhnul".

Klíčová role těžkých médií

Když 17. listopadu před 28 lety začalo docházet k předání moci, byli mezi prvními vyměněni lidé v tehdejší ČST, tedy Československé televizi. Prozíravé a chytré. Tuto supervýznamnou kótu bylo nutné dobýt a obsadit v první řadě, protože dodnes platí, že televizní vysílání tzv. „nastoluje agendu" – viz termín agenda setting. O něčem se mluví stále, o jiném se zase podobně „intenzivně" mlčí. A přes silný nástup tzv. sociálních médií (Facebook, Twitter, Skype, Youtube atp.) v desátých letech 21. století si právě televizní vysílání a rozhlas dokázaly názorotvorný a dominantní vliv udržet, i když slábnoucí. Nenechejme se zmást přístupem, že mnozí se na TV už nedívají. Tato média spolu s velkými celostátními deníky stále označujeme jako „těžká média" a právě lidé, kteří jim šéfují, rozhodují o tom, „o čem se bude hovořit".

Současná cenzura či ideologická manipulace (které se stále zdokonalují) se nedějí skrze zákazy (jsou technicky složité a málo účinné), funguje však výše zmíněná metoda: nastolování agendy.

Ve volbách do poslanecké sněmovny neexistuje precedens, kdy by bylo nutné volby opakovat pro porušení spravedlnosti voleb, přestože snad u každých voleb v historii ČR kdosi pečlivě plánoval a prováděl kauzy, které vedly ke změně volebního výsledku. Vzpomeňme kauzu Bartončík, Olovo, aféru Kubice apod.

Již během několika dnů uvidíme, zda k nim přibude i kauza Julius Šuman.

Následuje přepis podstatných pasáží:

Veselovský (DVTV): Je 14 dní do voleb. Nevím, jak daleko vy jste se svým zjištěním. Jak daleko vám bude trvat ověření toho, kdo opravdu za tím účtem stojí. Ukáže se to do voleb?

Spurný (Respekt): Já ten článek chci zveřejnit příští týden v Respektu (tedy 16. 10. 2017, pozn. aut.). Samozřejmě s patřičnou obezřetností, ale zcela jistě tam bude zveřejněno, kdo k těm účtům má přístup a jistý příběh, který se kolem toho odehrává s tím, že všichni budou mít možnost se nějak vyjádřit. Vypovídá to, za prvé, o nízké kultuře politiky v České republice, za druhé to vypovídá o tom, že čeští politici i čeští voliči, občané, jsou ochotni naskočit na jakoukoliv konspirativní tezi.

Já vám teď řeknu jednu zajímavou tezi na základě těch dokumentům, protože vím, že ti majitelé toho účtu jsou dneska v jednání s právníky Andreje Babiše. Tak co když je tady tohle skutečně falzum..., ty dokumenty, hmm..., Andrej Babiš to za 3 dny skutečně prokáže, že to je falzum a vlastně tím sdělí světu, že všechno, všechno prostě je to účelovka..., že to je hra..., je to jedna z možností a mě opravdu FASCINUJE, že bez znalosti toho zdroje, se tady někdo pouští s takovou odvahou..., a s takovou suverenitou, do toho, do čeho se pouštěl... – A především tedy sněmovna, která tomu udála jakýsi směr i část médií.

Veselovský (DVTV): Je ten účet twitterový... Je pro vás důvěryhodným zdrojem?

Spurný (Respekt): Není. My tu máme anonymní zdroj, který zveřejňuje nahrávky vícepremiéra, který se tváří, že se dostává k tajným materiálům, který se dostává k materiálům ministerstva financí, který prolamuje bankovní tajemství. To znamená, že ten zdroj pracuje v nějakém velmi konspirativním režimu. Nebo aspoň se tak tváří. To za prvé. Za druhé, já tady na té věci pracuji vlastně od té chvíle, co ten zdroj, nebo respektive co ten účet vznikl a už jsem se dopátral jeho zakladatele, se kterým jsem v kontaktu. A v podstatě vím, že znám i lidi, kteří mají přístup k tomu záložnímu účtu, na kterém to bylo teď zveřejněno a můžu říct, že celá ta parta nepůsobí zrovna dvakrát přesvědčivě.

Veselovský (DVTV): To je víc lidí...

Spurný (Respekt): Je to víc lidí... Je to víc lidí, já zatím ta jména říct nemůžu..., já si potřebuju ověřit ještě některé záležitosti a v každém případě mě fascinuje jedna záležitost: Na základě účtu Šuman bylo svoláno mimořádné jednání Sněmovny. Na základu účtu Šuman vzniká vyšetřovací komise, která došla k nějakému závěru. Mě fascinuje, že opravdu účet Šuman, jehož zřizovatele a lidi, kteří tam dodávají, ty informace vůbec nikdo nezná, tak hýbe natolik předvolební politickou scénou. Tady už je úplně jedno, jestli v tom hraje roli Babiš nebo cokoliv prostě... Ten účet je naprosto jasnou konspirativní záležitostí. A za tím může stát ruská tajná služba..., americká tajná služba, nějací vyděrači, kdokoliv.

Veselovský (DVTV): Tak vzhledem k tomu, že s největší pravděpodobností víte, kdo za tím je...

Spurný (Respekt): ...ale už víc jsou skryti ti lidi, kteří tam ty informace dodávají. A jednoznačně to není jedna skupina. Jednoznačně je jedna skupina, která stojí úplně na začátku za tím původním účtem a jednoznačně je tu další skupina, která už stojí za tím druhým účtem od okamžiku, kdy tam
byly zveřejněny ty věci ohledně přerovské firmy FAU.

Veselovský (DVTV): Pak..., velkou roli hraje..., hrají média... Možná část médií...

Spurný (Respekt): Část médií určitě.

Veselovský (DVTV): Není to tak, že tady je prostě – a teď to neříkám jako kladnou nebo zápornou věc – že tady je velká vůle nějakým způsobem „dostat" Andreje Babiše? Protože to tak vypadá?!

Spurný (Respekt): Jednoznačně ta vůle tady je. Šuman je hra, kterou může hrát kdokoliv. Tam můžou vést stopy k nějaké tajné službě... Tam můžou vést stopy k nějaké vlivné podnikatelské skupině a tak dál. Přesně řečeno vedou.

Já teď nedokážu přesně říct ke komu konkrétně, ale je to hra, na kterou jsme přistoupili, a která není v pořádku, a která vlastně i tu atmosféru před volbami, do velké míry znejisťuje, protože ti voliči už vlastně nemají ponětí, co to je pravda, co to je hra a jak to je.

Já mám spíš obavu z toho, že prostě tyhle zdroje se stávají jaksi samozřejmostí našeho politického našeho mediálního života a to je trošku problém, protože to ovlivňuje volby vlastně sekundárně, v druhý bázi. – To ovlivňuje volby tím, že lidé vlastně nevědí z jakých informací si skutečně vybírat.

Veselovský: Děkuji za rozhovor, Jaroslave.

Spurný (Respekt): Za málo. Rádo se stalo.

Michal Rusek

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…