Michal Rusek: Naší zemi chybí milion zaměstnanců

27.01.2017 14:50

Společnost tvoří lidé. To jsme třeba my, občané České republiky. Abychom měli kde bydlet, máme tu stavebnictví. Ne každý si umí sám postavit dům. Ne každý má doma cihelnu. Abychom neměli hlad, máme tu prodej potravin. Ne každý je Mičurin, ne každý chová doma králíky a slepičky. Abychom měli vyšší životní úroveň, máme tu prodej dnes již statisíců výrobků... Atd. Tedy tu máme EKONOMIKU, která slouží lidem.

Michal Rusek: Naší zemi chybí milion zaměstnanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Zopakujme si to: Cílem a smyslem života je člověk a jeho životní úroveň. Nikoliv zvyšování HDP. Ekonomika slouží lidem.

Smyslem tedy není ekonomika sama o sobě, ekonomika je pouze způsob, jak se lidem zajistí slušná životní úroveň, je to způsob, jak tady vše funguje. A růst ekonomiky zde není proto, aby bylo nějaké ČÍSLO TYPU HDP vyšší, ale proto, že čím je vyšší HDP, tak tím je – teoreticky – vyšší naše životní úroveň. Tím se nám, občanům, kteří tady žijeme, lépe žije.

Co chci tolika slovy říct je prosté: Na prvním místě je člověk a kvalita jeho života. Naopak růst ekonomiky a zisky firem jsou jen prostředkem, jak ta vyšší úroveň OBYVATEL DANÉHO REGIONU může být zajištěna.

A konečně k meritu věci:

Co je to za zprávy, které se často objevují v našich médiích? typu »Naší ekonomice chybí 30 tisíc dělníků«? Nebo: »Motor české ekonomiky se může zadřít. Brzdí nás naprostý nedostatek zaměstnanců, varují firmy«.

Všimněte si, jak je nadpis mazaný. Jako kdybychom se my všichni měli nějak ztotožnit s nějakou abstraktní a přitom „naší ekonomikou“, čili s „motorem české ekonomiky“. Jako kdyby tomu bylo tak, že až zde bude 30 tisíc dovezených Ukrajinců, že pak na tom bude každý občan ČR nějak lépe?

Koho zajímá nějaká obecná ekonomika? A kromě toho, víme vůbec, kde ta firma sídlí? Není to zahraniční firma? Nedaní kdesi na Kypru?

A konečně k funkci trhu:

Když je práce málo a lidí moc, ceny práce tržně klesají.

Ale je tomu i naopak. Když je práce více, než lidí, tak pak cena práce musí tržně růst. Toto jsme přece chtěli, neregulovaný trh.

Situace, kdy majitelé firem chtějí vyšší zisky a proto považují za dobrý nápad dovézt si levné zaměstnance (zejména obyčejné manuální dělníky) z ciziny, sice je z jejich osobního hlediska a hlavně z hlediska maximalizace jejich zisků postup logický, ale přitom se zcela zapomíná, že pak je ÚZEMÍ ČESKÉ REPUBLIKY až jakoby pouze místem určeným k ekonomickému znečištění a tedy pouze k využití, protože kromě velmi nízkých odvodů z velmi nízkých mezd z takové firmy domácí obyvatel ČR obvykle nemá jakýkoliv užitek a to zejména tehdy, když firma své pohádkové zisky daní kdesi v daňovém ráji nebo jako dcera zahraniční matky skrze kreativní účetnictví vykáže zisky třeba v Holandsku.

Ekonomice České republiky škodí lidé jako Vladimír Dlouhý

Za pozornost stojí sledovat práci komunisty (od roku 1978) a dnes pro změnu zaměstnance Goldman Sachs Vladimíra Dlouhého – viz text: Vladimír Dlouhý: Pro Goldman Sachs budu pracovat i dál, starší generace jej pamatuje jako neschopného ekonoma ODS z neslavné Klausovy vlády, která skončila úspornými balíčky, přestože se tehdy rozprodával státní majetek za stovky miliard korun. Dnes Dlouhý v čele Hospodářské komory (!) srdnatě a intenzivně bojuje proti zvyšování minimální mzdy a opakovaně straší, že se tím zvýší nezaměstnanost: Vladimír Dlouhý: Z minimální mzdy se stal zneužívaný nástroj politické moci.

V loňském roce 2016, poté co se odborům v čele s opavským rodákem Středulou konečně podařilo dohodnout zvýšení minimální mzdy o stále velmi nízkou částku 900 korun, měla ČR nejnižší nezaměstnanost v Evropě.

Veřejnost si jen pomalu uvědomuje, kdo hájí její zájmy, viz: »V posledních prezidentských volbách se pan Vladimír Dlouhý dokonce bez jakéhokoli studu a sebereflexe ucházel o nejvyšší státní funkci a přitom by naše zaměstnance viděl v úrovni mezd nejraději na úrovni zaměstnanců v Indii. Česká společnost a média by měla posoudit, zda tito lidé naší společnosti prospívají či škodí a zda naopak cíleně nenapomáhají vyvádění obrovských zisků za hranice naší země skrze prosazování levné práce. – Jaroslav Souček, předseda OS KOVO.«

Z ČR teče zahraničním majitelům zdejších firem ročně kolem 200 až 300 mld. Kč jako renta. Viz: Odliv peněz z ČR je jeden z nejsilnějších v Unii.

Jen vyšší mzdy v ekonomice ČR sníží odliv renty zahraničním vlastníkům.

Jen vyšší mzdy, proměněné ve vyšší koupěschopnost, zvýší zisky našich drobných podnikatelů.

Naší zemi dnes pochopitelně nechybí lidé, naší ekonomice však chybí děti (dnešní natalita pod 1,50 se s nástupem slabé generace z konce 90. let sníží až na 60 tisíc ročně). Živitelům našich rodin chybí solidní mzdy. A nám zoufale chybí ekonomika pracující pro nás, nikoliv pro jakési nadnárodní blaho, tedy pro zájem firem vlastněných zahraničním kapitálem, jak si přeje Vladimír Goldman Sachs Dlouhý.

Graf:

 graf odlivu financí

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vyspělé západní země mají nejen až 4 násobně vyšší nejnižší mzdy (a tomu úměrnou koupěschopnost obyvatel), ale hlavně tyto mzdy pravidelně valorizují, v případě Lucemburska vidíme, že je to opravdu "jako podle pravítka". Současně ovšem vidíme, že růst nejnižších mezd je na Západě vyšší, než v České republice a naše země se tak Západu výškou životní úrovně vzdaluje. – Toto vidíme ze sklonu (úhlu) proložených přímek. (Graf: autor)

Příklad článků z našich médií:

článek 1článek 2

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…