Michal Šebek: ČSSD taktizuje, ale kauza Babiše je pro ně už velký trn v zadnici

22.11.2018 7:33

Kauza kolem údajného únosu syna Andreje Babiše na Krym, o které v posledním týdnu slýcháme ze všech stran, nabírá na obrátkách.

Michal Šebek: ČSSD taktizuje, ale kauza Babiše je pro ně už velký trn v zadnici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na tiskové konferenci vedení ČSSD oznámilo, že se jeich poslanci hlasování o důvěře vládě aktivně nezúčastní a odejdou ze sněmovního sálu

Ačkoliv sám premiér Babiš vše tradičně a obvyklou rétorikou bagatelizuje a prokládá slovy, že jeho syn je nemocným a kauza neexistuje, protože unesen nebyl a na Krymu byl dobrovolně, jeho političtí oponenti vidí tohle jako velký problém, který právě na osobu Andreje Babiše vrhá velmi špatný stín. Někteří hovoří o tom, že to je jasně připravený tah, jehož cílem je dostat nepohodlného a kontroverzního premiéra od politického vesla. Někteří dokonce spojují tuto kauzu s jinou, konkrétně tou na Slovensku po vraždě Kuciaka, kde se podařilo nevolí veřejnosti odstavit Roberta Fica od kormidla. Jak už to tak v našich končinách bývá, někteří stojí proti Babišovi a jiní zase při něm. Národ je v názoru rozdělen na dva tábory – jedni by Babiše rádi viděli na politickém hřbitově a hnoji, druzí na něj pějí chválu. Jak to ale vnímají jeho političtí spojenci, s nimiž Babiš vládne? Tam se názory hodně mění. Komunisté, kteří v posledních letech ztrácí voliče a členskou základnu, za Babišem razantně stojí už z důvodu toho, že jsou prvně ve vládě od sametové revoluce. Kdy se jim znovu naskytne taková ideální příležitost být tak blízko vládnutí a nemít přitom žádnou politickou odpovědnost?! Druhý Babišův spojenec, konkrétně ČSSD, zpočátku za Babišem stála, ale narůstající tlak, kterému asi její předseda Hamáček musí čelit, je ze všech stran pozorovatelný na jejich postoji.

ČSSD, která je s hnutím ANO ve vládnoucí koalici, zpočátku silně stála při Babišovi. Po středečním prohlášení klubu ČSSD, který se téhož dne sešel, je vše trochu jinak. Na pátečním hlasování o nedůvěře vládě tak bude vskutku podivná atmosféra.

ČSSD se pohřbívá zaživa, strana zažívá poslední křeč

Sociální demokraté se nechali slyšet, že tento pátek opustí sněmovnu ve chvíli hlasování o nedůvěře vládě. Přitom na dnešní tiskové konferenci prohlásili, že pro rozpuštění sněmovny by ovšem hlasovali. Z jejich postoje je zřejmá nejistota jak se správně zachovat. Evidentně se politicky slabému předsedovi Hamáčkovi nechce postavit Babišovi přímo, a tak shodit současnou vládu, přičemž z celé věci chce zajistit alespoň nějakou tvář své straně v očích jejich zbývajících voličů. Proto možná ten úskok s podporou rozpuštění sněmovny, ale zdržením se hlasování v otázce nedůvěry vládě.

Ať se ČSSD rozhodne jakkoli, odliv voličů ji pravděpodobně nemine. Čeští voliči jsou poměrně zvláštní skupinou lidí s názory a hodnocením chování politiků. Právě toto hodnocení se často odráží na jejich volební aktivitě a vůbec rozhodnutí. Stačí tudíž, aby Hamáček nebo kdokoliv jiný udělal nějaké špatné rozhodnutí, které voliči budou cítit jako slabošské, a strana jde rázem politicky ke dnu.   

Do hry vstoupí patrně Okamura a jeho SPD. Důvod je jasný, chce se podílet na vládnutí

Premiér Andrej Babiš si tak bude chtít zajistit, že názorově nestálá ČSSD, která v posledních hodinách jedná poměrně chaoticky, nebude tím, kdo nakonec jeho vládu položí. Do hry tak vstoupí nejspíše strana Tomia Okamury, která se v posledních dnech netajila tím, že by mohla vystřídat názorově slabou ČSSD a vládu podržet. I Okamurova strana se však po posledních událostech nejspíše dostane do hledáčku svých voličů a jejich odlivu. Poté, co Tomio Okamura stál na straně opozice, která chtěla Babišův odchod z premiérského křesla, je to právě SPD, která se najednou tlačí k náhradě slabé ČSSD. Boj o vládní ´korýtka´ tak běží na plné obrátky.

Ať se v pátek stane na jednání sněmovny cokoliv, budeme jistě svědky zajímavých a emotivních výlevů opozice i vládnoucích stran. O divoké přestřelky o mafiánech a jejich praktikách nebude z úst politiků jistě nouze. Ale přinese to vůbec něco nového pro tuhle zemi? Vláda nejspíše ustojí ten tlak opozice a vydrží. Otázkou je, za jakou cenu a jaké nové politické hodnoty tohle přinese? Jaká nová politická kultura nastane v této zemi?!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Fiala podporuje Babiše

10:14 Milan Knížák: Fiala podporuje Babiše

Glosa Milana Knížáka.