Michal Šebek: „Rodina je pro mne vším“, kasá se Maláčová na sociálních sítích. U kulatého stolu s koaličními partnery si ovšem neumí bouchnout do stolu

19.03.2019 21:03

Doslova bouři nevole na sebe strhla v těchto dnech ČSSD a zvláště ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, která údajně dlouhodobě usilovala o zvýšení rodičovského příspěvku.

Michal Šebek: „Rodina je pro mne vším“, kasá se Maláčová na sociálních sítích. U kulatého stolu s koaličními partnery si ovšem neumí bouchnout do stolu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí

Její návrh, s nímž šla na jednání koaliční rady a jehož cílem bylo, že by se navýšil rodičovský příspěvek z dosavadních 220 tisíc na rovných tři sta tisíc, který by se navíc ještě zpětně proplatil, u koaličních partnerů neprošel. Nově se tedy rodiče starající se o dítě zvýšení dočkají, ale má to celé jeden malý, leč dost zásadní, háček. Toto zvýšení bude platit jen u těch, jejichž potomek se narodí počínaje dnem 1. 1. 2020. Zbývající rodiče, kteří se již nyní starají o děti do čtyř let věku, fakticky „utřou nos“.

Naproti tomu si velký úspěch může připsat hnutí ANO, kterému se povedlo prosadit opětovné navýšení důchodů. Nově dostanou senioři od příštího roku o zhruba 900 korun více.  

Politici stále žvaní o podpoře rodiny, ale realita je jiná. Socialisté si nyní sami „odstřelili“ vlastní ministryni

Ačkoliv to byla právě ministryně sociálních věcí Maláčová, která se ještě v listopadu loňského roku dušovala, jak zajistí, že zvýšení rodičovského příspěvku o osmdesát tisíc se dočkají všechny rodiny s dětmi do čtyř let věku, byla to ona, komu se tento slib nevyplatil. Jak to tak vypadá, ze slov o podpoře rodiny sešlo k prostým činům, jejichž smutný výsledek vidíme, bohužel, téměř v přímém přenosu. Koaliční rada, v níž má dominantní slovo hnutí ANO a sociální demokracie, smetla návrh vlastní ministryně ze stolu, aniž by si ona rázně dupla. Skoro by se tak dalo říci, že to byla ČSSD, která si u kulatého stolu s koaličními partnery „odstřelila“ vlastní ministryni.

Maláčová s Hamáčkem slibují, jak všechno zlepší, ale skutek v nedohlednu

Je téměř jisté, že návrh ministryně práce nemohl projít, neboť koaliční partner, s nímž jsou sociální demokraté ve vládě, chce zákonitě prosazovat čistě svůj vlastní program – především zalíbit se svému portfoliu voličů. Pro hnutí ANO je ČSSD jen nutnou ikonou, s jejíž pomocí mohou snadno prosazovat své nápady a vládnout. Ostatně zvýšení důchodů je skvělý tah, neboť důchodci jsou tou nejjistější skupinou voličů, která na každé zvýšení ráda zareaguje volebním hlasem. A toho faktu si je lídr ANO Babiš dobře vědom. Ten to má všechno sakra promyšlené.

Je hezké, že současná ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová chce pomáhat rodinám s dětmi, lidem pečujícím o své blízké a dalším skupinám obyvatel. Ale ruku na srdce: O kolik se zvýšil příspěvek na péči pro osoby, které se starají o své blízké a proč se zvýšení tohoto příspěvku týká až osob ve III. a IV. kategorii? Přece i v kategorii osob se závislostí II. stupně lze nalézt mnoho lidí, kteří vyžadují neustálou péči – ať již kvůli svému věku či zdravotnímu handicapu. Proč i jich se zvýšení netýká? Když se ministryně hlásí k hodnotám rodiny a vůbec pomoci potřebným, proč aktivně nebojuje za ty chudé, kterých tu máme rok od roku více, a kteří se již nyní stávají velice zranitelnou skupinou obyvatel? Proč nebyl od roku 2007 zvýšen příspěvek na živobytí, když ekonomická krize pominula a máme se nyní tak skvěle, že můžeme vydávat peníze do ciziny na jakési projekty kolem migrace? Není přece tajemstvím, že do Turecka dá Česká republika 300 milionů korun na řešení migrace. Jak je to dlouho, kdy ministr zahraničí Petříček nasliboval, kdesi v OSN, že pošleme peníze kamsi do Sýrie a Jemenu?

Vypadá to, že rodiče dětí se mohou právem cítit podvedeni, když ze slibů sešlo a zůstala jen smutná útěcha, že boj ještě není u konce a ministryně bude hledat další peníze. Zajímalo by mne, kde je jako chce najít? Co takhle ubrat pár milionů armádě, v níž dnes pracuje zhruba 20 tisíc zaměstnanců, přičemž jen pouhé 4 tisíce jsou bojeschopní vojáci?! Možná by nebylo od věci ubrat nějaké finance z prostředků určených na nákup vojenské techniky - beztak se kupuje často předražená.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…